HomeMediaLezingenEvangelieNieuwe SpiritualiteitEsoterieOverige artikelenVorige WebsiteRegistration
evangelie en spiritualiteit
Stichting 'SENSE'
Media

De onderstaande artikelen gaan over spiritualiteit in de volle breedte en zijn vooral bedoeld om het geestelijk onderscheidings- vermogen van christenen te scherpen. Plaatsing houdt niet in dat wij ons aan de inhoud conformeren.
Het kan voorkomen dat u zich eerst moet registreren bij het betreffende tijdschrift en soms ook een betaalvenster moet passeren.

Boven de streep staan de laatst geplaatste artikelen, daarbij kunnen zich ook artikelen van oudere datum bevinden.

 


 

 Kardinaal Godfried Danneels overleden (de Standaard 14-03-2019)  

Kardinaal Godfried Danneels, aartsbisschop-emeritus van Mechelen-Brussel, is donderdagochtend overleden in Mechelen. Dat meldt kardinaal Jozef De Kesel. Danneels werd 85 jaar oud.

Als eerste Bisschop in de kerkelijke top publiceerde Kardi­naal Danneels van België een duidelijk standpunt tegenover New-Age. In zijn brochure "Christus of de Waterman" (1990) gaf hij een helder beeld van de situatie binnen en buiten de Kerk rond deze zaak. En hij riep hij op om te komen tot een bewuste en consequente keuze vóór Christus.


The Now Age. Wat is het?  (Happinez, maart 2019) 

Een nieuwe tijdsgeest is aangebroken, eentje waarin we onze intuïtie meer toelaten en tegenstellingen verbinden. We noemen het The Now Age en hebben zelfs ons Happinez Festival rondom dit thema gebouwd. Waarschijnlijk ben je wel bekend met de New Age gedachte uit de jaren zeventig; een spirituele beweging die geloofde in het aanbreken van een nieuw tijdperk. Met The Now Age is iets anders aan de hand: het stof is eraf geveegd. Het is aardser.


Ds. Dick van Keulen (95) overleden: "Hij was verliefd op Jezus" (CIP 22-02-2019)

Op 95-jarige leeftijd is predikant Dick van Keulen donderdag overleden. Deze gereformeerde dominee die zich sterk inzette voor charismatische vernieuwing in de kerk, heeft op vele jonge en oude mensen een onuitwisbare indruk gemaakt. Zelfs in het bejaardentehuis kon hij niet zwijgen over Jezus.

Ds. van Keulen en zijn vrouw Didi lazen een groot aantal jaren onze nieuwsbrief en woonden in 2006/2007 enkele van onze lezingen bij. Wij wensen haar en de overige nabestaanden veel sterkte en Gods nabijheid toe.

 

„Onterving Ismaël is wortel van haat Arabieren” (RD 18-02-2019)

„In hun hart hebben de Arabieren altijd het Beloofde Land willen bezitten en de volken tot zegen willen zijn.” Dat zei Jenö Sebök zaterdag tijdens een lezing in de Immanuëlkerk in Amersfoort.

De lezing, met als titel ”Wat drijft de islamisten”, was georganiseerd door stichting Sense (Stichting Evangelie, Nieuwe Spiritualiteit en Esoterie). Die biedt vanuit christelijk perspectief kerken en andere geïnteresseerden informatie over nieuwetijdsdenken, nieuwe spiritualiteit en esoterie. 

 

Hypnotiserende YouTube-video's zorgen voor een tintelend gevoel, en een hoop ergernis (Trouw 10-02-2019)

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response; een tintelend gevoel dat bij je hoofd begint en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt. Dit prettige, bevredigende gevoel in je hoofd kun je krijgen als reactie op het kijken of luisteren naar bepaalde bewegingen en geluiden. Sommige mensen krijgen het bij de kapper door het geluid van de monotoon knippende schaar, anderen door het geluid van het tikken op een toetsenbord.

Aan de oplader bij God... (CIP 01-02-2019)

Om het maar eens bondig te stellen; bij meditatieve aanbidding gaat het om het rechtstreeks naderen tot God, onze Maker. Jacobus, de broer van Jezus schrijft: “nader tot God, dan zal hij tot jou naderen”.

Het Grote Gebod betreffende al onze liefde voor God en voor onze naaste is bedoeld als levensstijl en wordt vooral actueel bij het naderen tot God. Immers, als we naderen tot degene die we van harte liefhebben, dan zijn we volkomen op die persoon gefocust en verlangen we intens naar die ontmoeting. Natuurlijk hebben we liefde tekort en kunnen we aan een reiniging toe zijn, maar het is Gods Geest die onze harten reinigt, ons tekort aanvult en ons doet overstromen.


Elke ziet haar kat als zenleraar (Trouw 29-01-2019)

“Sinds een paar weken volg ik een workshop catfulness, bij een kattencafé in Gent. Elke woensdag mediteren we twee uur. Soms springt er dan wel een kat over je heen. Terwijl je net je focus probeert te vinden.”
Catfulness, is een variant op mindfulness. Het idee is dat een kat al van zichzelf in het nu leeft, en dat je, door naar je kat te kijken, dus al meer ‘zen’
kunt ­leven.


‘Erken dat je leven niet is zoals je van tevoren hoopte’ (Trouw 24-01-2019)
 

Voor breekbaarheid is geen ruimte in de huidige prestatiemaatschappij. We moeten vooral laten zien dat we sterk zijn en onze ellende kunnen overwinnen. Onzin, zeggen anderen. ‘Accepteer dat het leven niet altijd is zoals je hoopte.’


Mindful leven? Word liever eens goed kwaad! (CIP 04-01-2019)

De mindfulness-industrie groeit en bloeit in het Westen. Van alle kanten worden we opgeroepen om ‘mindful’ te zijn. Mindful op het werk. Mindful met je baby. Mindful met Jezus. ‘McMindfulness’ wordt het ook wel genoemd: boeddhisme overgoten met een westers, zoetig en commercieel sausje.


Waarom astrologie opnieuw zo populair is (en dan vooral bij jonge vrouwen) Volkskrant  03-01-2019

Astrologie niet van deze tijd? Veel jonge vrouwen denken daar anders over: sterrenwichelarij is een vorm van feministische zelfontplooiing. De nieuwe astrologen, die zich vooral op internet profileren, zijn dat wel. Ze houden zich niet alleen bezig met astrologie, maar ook met tarot, hekserij of magische kristallen – zolang het maar een verband houdt met spiritualiteit en er Instagram-waardig uit ziet. Astrologie past in het rijtje van meditatie, yoga, en ‘self-care’, wat letterlijk ‘goed voor jezelf zorgen’ betekent, maar waarmee op internet vaak bedoeld wordt dat je in bad gaat, gezichtsmaskertjes aanbrengt en kaarsen aansteekt.

 
‘Aandachtig leven heeft die burn-out niet voorkomen’ (Trouw 22-01-2019)
  

Met aandacht leven, in de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe ze dat doen. Vandaag: Maria ter Beek (35) uit Oegstgeest. Ze doet aan mindful tuinieren.


Open the eyes of my heart (Amen Worship 01-01-2019)

Frisse uitvoering: Open the eyes of my heart Lord / open the eyes of my heart / I want to see you! / To see you high and lifted up / Shining with the light of Your glory! 


Wereldwijd 245 miljoen christenen vervolgd vanwege hun geloof (nu.nl 16-01-2019)

Christenen worden in 73 landen op extreme wijze vervolgd vanwege hun geloof, meldt de organisatie Open Doors, die wereldwijd strijdt tegen christenvervolging. Het gaat naar schatting om ongeveer 245 miljoen mensen.  Voor de jaarlijkse ranglijst van de organisatie zijn 150 landen onderzocht. Open Doors schat dat nu één op de negen christenen wordt vervolgd. Twee jaar geleden ging het om één op de elf.


Deze man vertaalt al jaren werk van de beroemde Thomas a Kempis (Trouw 15-01-2019)

Thomas a Kempis (1379/80-1471) schreef ‘De navolging van Christus’, dat – na de Bijbel – het meest vertaalde, gedrukte en gelezen boek van de christenheid is. Hij is naast Geert Groote de bekendste naam van de Moderne Devotie, waarin persoonlijke levensheiliging centraal staat. De Moderne Devotie wordt wel gezien als een voorloper van de Reformatie, reden waarom Thomas’ geschriften ook altijd zeer geliefd zijn geweest onder protestanten.


Binnen de pinksterkerk is het geen schande als je zondagochtend met een kater naar de preek komt (Volkskrant  07-01-2019)

Terwijl conventionele christelijke kerken leeglopen, sluiten – ook in Nederland – opvallend veel mensen zich aan bij de pinksterbeweging. Wat is de aantrekkingskracht van deze kerk? De Volkskrant sprak met aanhangers én afvalligen.


De man achter BioStabil (Trouw 03-01-2019) 

Even vriendelijk als gedecideerd zegt Santanera dat hij niet zal stoppen met procederen tegen het onrecht dat hem in zijn beleving is aangedaan. “Nooit, nooit van mijn leven”, meldt hij vanuit zijn woonplaats Godlinze, een gehucht onder Delfzijl. Zijn hanger zou zaken als hoofdpijn, ontstekingen maar ook een langzaam werkende schildklier tegengaan. Daarvoor vangt die een overschot aan positieve of negatieve spanning af, is de uitleg.


Mindfuck, in hoeverre is het onschuldig vermaak?  (CIP 19-12-2018)

Victor Mids, arts, hypnotiseur en manipulant, buit zijn kwaliteiten optimaal uit in het tv-programma Mindf*ck (mindfuck). Ultiem vermaak voor de kijker die zich vol verbazing afvraagt hoe het in vredesnaam mogelijk is. Na drie seizoenen is Mids een beroemdheid en zijn programma een superhit. Terwijl vrijwel niemand zich de vraag stelt of dat supergegoochel met hersens eigenlijk wel zo onschuldig is.


'O Holy Night' van Hillsong Worship geeft kippenvel (Youtube)

Hillsong Worship heeft een aangrijpende kerstklassieker uitgebracht op Youtube. Het nummer 'O Holy Night' geeft je gegarandeerd kippenvel. Mede dankzij de krachtige stem van zangeres Taya Smith.


Kwart Nederlanders combineert verschillende religies (RD 05-12-2018)

Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking combineert elementen uit meerdere religies. Met name christenen zijn vaak „meervoudig religieus.” Christendom en boeddhisme worden door 13 procent van de volwassenen gemengd.
Niet eerder is er zo diepgravend onderzoek gedaan naar dit fenomeen in Nederland, aldus de auteur, die recent afzwaaide bij de Vrije Universiteit Amsterdam.


Duivelse machten verdwenen uit haar leven: "Mijn Heer heeft ze allang verslagen" (CIP 03-12-2018)

“Ik besefte toen dat God mij nooit verlaten heeft, terwijl ik Hem wel verlaten heb. Ik heb tegen hem geschreeuwd en tegen Hem aangetrapt. Maar Hij heeft mij nooit verlaten!” Nancy herinnert zich hoe God haar vroeger heeft beschermd, toen ze onder invloed van cocaïne over de snelweg raasde en de controle over het stuur verloor en ze een hand aan haar stuur had gevoeld die haar leven heeft gered.
 

Nils Elzenga neemt kleine beetjes paddo's om de dag te kleuren (Trouw 2 december 2018)

Microdoseren, het regelmatig nuttigen van kleine beetjes lsd of paddo’s, wordt steeds populairder. Niet om te ontsnappen aan het dagelijks leven, maar juist om daar zoveel mogelijk uit te halen, schrijft ‘gebruiker’ Nils Elzenga. Moet je dat wel willen?
Op Netflix zag ik onlangs ‘Take Your Pills’, een documentaire over het ADHD-medicijn Adderall. Dat heeft op mensen die niet lijden aan ADHD een vergelijkbaar effect als speed. In de Verenigde Staten heeft dat geleid tot massaal misbruik om langer en beter te kunnen presteren. De film riep bij mij een ongemakkelijke vraag op: gebruik ik eigenlijk ook niet gewoon doping?Overleven we de hypermoderniteit? Niet zonder nieuwe levenskunst (Trouw 02-12-2019)

Ieder van ons moet optimaal produceren, optimaal concurreren en optimaal consumeren. Zo wordt, in deze hypermoderne tijd, de zin van het leven gedefinieerd. En als het niet lukt om me goed te voelen, is er maar één schuldig: ikzelf. Hoewel nog heel wat filosofen en literatuurwetenschappers tamboereren op postmoderne trommels, lijkt de samenleving het postmoderne pad allang verlaten te hebben. Het postmoderne relativisme maakte de weg vrij voor een nieuw absolutisme, een nieuw volmaaktheids- en maakbaarheidsdenken: de hypermoderniteit. 


"Er zijn té veel getuigenissen van buitenaardse wezens om het als onzin af te doen"(CIP 28-11-2018)
 

Na jaren van onderzoek is er niet één stukje hard wetenschappelijk bewijs voor buitenaards leven. Maar dat weerhoudt mensen er niet van volop overtuigd te zijn van het bestaan van aliens. Talloze slachtoffers beweren zelfs door zulke wezens te zijn ontvoerd! Zijn al die verhalen onzin? Of zit er meer achter?

De metamorfose van Memphis, met de hulp van God (NRC 18-11-2018)  

Het zijn fraaie beelden, met dansende, zingende kinderen, die te pas en te onpas vingers in hun beide oren steken. Het is, zoals bekend, het gebaar van Memphis (24) als hij scoort, waarna hij richting hemel wijst. Het is inmiddels verworden tot symbool van zijn christelijke geloof en zijn herwonnen zelfbewustzijn.


Steeds meer christenen hangen New Age-ideeën aan (en dat is slecht nieuws) (CIP 16-11-2018)

Naar een voorzichtige schatting houdt tenminste 80% van degenen die zich in de V.S. kerklid noemen, er tenminste één New Age-opvatting op na. Dit is niets minder dan een theologische crisis in de kerk. Atheïsme is niet langer een probleem in onze cultuur, net zomin als naturalisme. 62% van de Amerikanen hangt New Age-opvattingen aan, terwijl 3% van de Amerikaanse bevolking atheïst is. New Age is de religie van de toekomst en het begint onze cultuur binnen te vallen en het gedachtenleven van christenen binnen te dringen.
Deel van het probleem is dat Christenen niet weten wat ‘New Age’ is en wat het niet is. Bovendien weten ze niet hoe om te gaan met de New Age-ideeën of hoe ze te weerleggen, nadat ze deze ideeën hebben herkend. Als kerk moeten we erkennen dat we niet goed genoeg zijn toegerust om om te  gaan met het type spiritualiteit dat onze cultuur overneemt en nu zijn opgang maakt in de kerken.


Zie de vele artikelen op deze website, begin bij "Geestelijk onderscheiden, de achillieshiel van vele kerken en gemeenten"


SGP tegen ‘religieuze’ yoga en mindfulness op gemeentehuis Reimerswaal (PZC 07-11-2018)  

Mindfulness en yoga in de middagpauze voor ambtenaren van de gemeente Reimerswaal? ,,Nodig naast de yogaleraar ook maar meteen een dominee, imam, rabbijn en pastoor uit. Dat zal een kleurrijk gezelschap worden.” SGP-raadslid Rien Bruinooge maakte er dinsdagavond een grapje van, maar zijn onderliggende boodschap is bloedserieus: de gemeente mag niet met belastinggeld en onder werktijd hindoeïsme en boeddhisme bevorderen. ,,Het college moet hier direct mee stoppen.”


We onderschatten hoe schatplichtig we zijn aan onze christelijke wortels (Trouw 06-11-2018)

we onderschatten hoezeer we schatplichtig zijn aan onze christelijke wortels. We laten ons een beetje in slaap sussen door de hardnekkige gedachte dat alle waarden die voor ons essentieel zijn – gelijkheid en individuele vrijheid bijvoorbeeld – wortelen in de Renaissance en de Verlichting, niets met het christendom te maken hebben en dus in de kern seculier-humanistisch zijn.

Opm. webredacteur: Nederland minder religieus? Kijk een avondje TV ! De meestgebruikte uitroepen zijn "Oh mijn God!", "Jezus!" en "in Gods naam". Veel personen van wie u dat niet verwacht blijken plots religieus te zijn.


Van New Age naar Jezus: "De Heilige Geest bezorgde mij een fontein van liefde" (CIP 24-10-2018)

We gingen naar cursussen en betaalden extreem veel geld. Maar van binnen was ik helemaal leeg. Ik wist niet waarom. Waarom voelde ik me er niet beter door? Waarom is dit zo onvervullend? Na twee weken bidden en uitroepen, zond God zijn Heilige Geest naar me toe. Het kwam als electriciteit door me heen. Van mijn voeten tot mijn lichaam. Net als een elektrische deken."


Vijf Dode Zee-rollen in museum in Washington DC blijken nep (nu.nl 23-10-2018)

Vijf van de zestien Dode Zee-rollen in het museum blijken moderne vervalsingen te zijn. Ze zijn per direct uit de collectie gehaald, meldt het vorig jaar geopende museum. De zestien Dode Zee-rollen zijn het topstuk van het museum.
Het museum in Washington blijft ondanks de teleurstellende uitkomst van het onderzoek positief. "We hoopten op andere resultaten, maar dit is wel een mogelijkheid om het publiek te laten zien hoe belangrijk het is om de authenticiteit van zeldzame Bijbelse artefacten te controleren"

God bestaat, er is bewijs (NRC 12-10-2018)

Rationele wetenschappers die nieuwsgierig zijn, kunnen bewijs zoeken voor het bestaan van God, betoogt René van Woudenberg, winnaar van de jaarlijkse essaywedstrijd van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.


Terreurexpert Beatrice de Graaf: IJdelheid is een grote zonde (A.D. 06-10-2018)
 

,,Ik heb nooit verborgen gehouden dat ik gelovig ben. Maar natuurlijk heb ik altijd discussies gehad. ‘Waarom is zo’n slimme meid als jij christelijk?’ Daarmee was ik helemaal klaar. Op een gegeven moment had ik het ook gehad met het eeuwige debat over geloof versus wetenschap. In grote delen van de wereld zijn religieuze wetenschappers in de meerderheid. Ik heb dat nooit ervaren als een tegenstelling. Je doet je werk volgens de regels en methodes van de wetenschappelijke integriteit, en daarnaast geloof je. Een beetje zoals een buschauffeur die op de bus zit en zondags naar de kerk gaat.’’


Maakbaarheid van levensgeluk blijkt een illusie (CIP 02-10-2018) 

Levensgeluk is niét maakbaar. Elk (dames)weekblad dat dat suggereert met alle mooie verhalen en foto’s, liegt. Dat geldt voor onze gezondheid, veiligheid, relaties, bezit, alles. We doen ons best om greep te krijgen op ons leven. We schakelen daarbij veel anderen in (bijvoorbeeld boeren, schoolmeesters, dokters en therapeuten) maar het gaat ons niet lukken. We krijgen ons leven nooit onder controle, ook niet het geluk. Het helpt al helemaal niet als we onze eisen en inspanningen steeds verder opschroeven. Vandaag kan ik jubelen en juichen en morgen in zak en as zitten. Zo is het leven. Geluk en ongeluk liggen dicht bij elkaar en lopen door elkaar heen. Hoe moeten we daar dan mee omgaan?


Lynn Austin, de onbekende schrijfster van bestsellers (Trouw 28-09-2018)   

De naam van Lynn Austin doet bij weinig Nederlanders een belletje rinkelen. Toch heeft de christelijke romanschrijfster in ons land al meer dan 450.000 boeken verkocht. In de bestsellerlijsten van het CPNB komt Austin niet voor. Dat is merkwaardig: er staan op die lijsten boeken waar beduidend minder exemplaren van zijn verkocht.


Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies (AD 26-09-2018)

Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan.ie organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.ls de religieuze leiders verklaren dat je vreedzaam met elkaar kunt omgaan, hopen wij dat bij mensen het besef doordringt dat je in elk geval niet in religieuze opvattingen tegenover elkaar hoeft te staan.''

Jezus en de dictatuur van het denken (CIP 12-09-2018)

Een groot obstakel bij meditatieve aanbidding is onze opdringerige gedachtenstroom. Hoe meer we deel willen hebben aan Gods rust, hoe meer de onrust tussen onze oren toeneemt. Het lijkt tamelijk onmogelijk om te “stoppen met denken” of tenminste onze gedachten naar stiller vaarwater te voeren. Dit komt omdat we nu eenmaal voortdurend bezig zijn met denken over van alles en nog wat. Het is een automatisme dat zo dominant in ons verankerd is, dat we onze ratio als onze identiteit beschouwen; “wij zijn ons brein”.Nieuwe Kerk Amsterdam in de ban van Boeddha (R.D. 08-09-2018)

Wat heeft Boeddha met de kerk te maken? De Nieuwe Kerk Amsterdam gaat er prat op „een plaats te zijn van verschillende geloven”, zo klonk het zaterdag. De dalai lama in eigen persoon opende er de tentoonstelling ”Het leven van Boeddha, de weg naar nu”.
Hij verwijst aan het einde van zijn betoog naar India, waar volgens hem 1 miljard mensen vreedzaam naast elkaar leven. Alsof er evenwel geen conflicten zijn tussen hindoes en christenen.Japan executeert oud-sekteleider om gasaanval op Metro van Tokyo in 1995 (nu.nl 06-07-2018)

Japan heeft de voormalige leider van de Japanse sekte Aum Shinrikyo, Shoko Asahara, geëxecuteerd. Dat meldt de televisiezender NHK. De sekte voerde in 1995 een gasaanval uit op een metro in Tokio. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven.
Zij waren allemaal lid van de sekte Aum Shinrikyo, dat zoveel als 'absolute waarheid' betekent. Asahara's 'heilsboodschappen' waren gebaseerd op een mix van boeddhisme, hindoeïsme en apocalyptische waarschuwingen over het einde van de wereld. Hij had een obsessie voor saringas ontwikkeld en leefde voortdurend met de vrees dat anderen hem daarmee zouden aanvallen. Op het hoogtepunt van zijn populariteit had de sekte ongeveer tienduizend aanhangers.

The Dalai Lama an Shoko Asahara (Youtube) 

Find out hou the dalai Lama befriended,endorsed and supported Shoko Asahara's dangerous Aum cult.The cult developed dealy sarin gas and released it on a Tokyo subway station.


Rappers Broederliefde danken God voor hun succes (CIP 14-08-2018)

Toen ze begonnen zat niemand op hen te wachten. Zo werd hun eerste lipnergens geplaatst. "We zin geen types die in God zijn gaan geloven toen het meezat. We deden het altijd al. En juist door de tegenslagen nemen we het allemaal heel serieus", zegt rapper Emms. Inmiddels behoren ze top de absolute top van de hiphopwereld in Nederland.


Mijn evangelie. Zelf ontdekken wat Jezus jou te zeggen heeft (Trouw 01-08-2018)

De schrijfster Alla Avilova is een uit Rusland afkomstig publiciste die sinds 1979 in Nederland woont. Ze was medeoprichter van Koorddanser, een blad over zingeving en spiritualiteit. Het boek spoort de lezer aan om zelf aan de slag te gaan met de universele wijsheid van Jezus.


Aïsha Devi: We overstijgen materie door te trillen (NRC 30-07-2018)

De Zwitserse sopraan en producer-sjamaan Aïsha Devi wil van entertainment spirituele heling maken. „Zingen is voor mij een vorm van mediteren. Als je het gevoel van controle op je adem, op je lichaam loslaat, dan tune je in op het elektromagnetische veld om je heen. Zo zing ik nu.”


Zweven in het ziekenhuis (NRC 29-07-2016)  

Hypnotherapie en mindfulness werden door artsen lang gezien als kwakzalverij. Nu wordt dit soort aanvullende zorg vaak in het ziekenhuis aangeboden. Als onderdeel van de behandeling of als extraatje voor de patiënt. Patiënten die baat denken te hebben bij creatieve therapie, massages of mindfulness gaan meestal zelf op zoek, buiten de reguliere zorg. Maar langzaam bieden steeds meer ziekenhuizen deze ‘complementaire zorg’ zelf aan. 94 procent van de Nederlandse ziekenhuizen heeft iets van dit soort zorg onder eigen dak, bleek vorig jaar uit een inventarisatie van het Van Praag Instituut en het Louis Bolk Instituut. Vooral de zogenaamde mind-body-interventies zoals mindfulness, geleide visualisatie en hypnotherapie, zijn populair.


Erica Terpstra schrijft kinderboek Een knipoog van de Boeddha (nu.nl 23-07-2018)

Erica Terpstra heeft een kinderboek geschreven bij de nieuwe tentoonstelling over Boeddha in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Een knipoog van de Boeddha, met illustraties van Geertje Aalders, verschijnt in september. In het boek vertelt de oud-politica over Onno en Wendy, twee Nederlandse kinderen die op zoek gaan naar het levensverhaal van Boeddha.


Lekker jezelf ontdekken op een spiritueel festival (AD 22-07-2018)

Spirituele festivals zoals The Living Village in Dalfsen, ook wel healing of transformatiefestivals genoemd, zijn in trek. Het oudste en bekendste is het Amerikaanse Burning Man, jaarlijks in de woestijn van Nevada. Er zijn het Duitse Fusion, de healing fields van het Britse Glastonbury, het Portugese Boom en het Spaanse Transition, en ook in ons land groeit het aantal (meerdaagse) festivals dat persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en de band tussen mens en natuur vooropstelt. Als bezoeker kun je je eigen kennis en talent inbrengen. Ben je specialist in handoplegging of weet je als geen ander hoe je de traditionele hakadans van de Maori overbrengt, dan zijn dit de plaatsen om je tipi op te zetten.


Dierenasiel in VS biedt yogales met kittens aan (nu.nl 21-07-2018) 

Een dierenasiel in de Amerikaanse stad San Diego biedt yogalessen aan met kittens. Deelnemers kunnen na afloop de kittens en andere dieren adopteren.

De publieke omroep begaat een stevige vergissing door religiositeit en kerkelijkheid op één hoop te gooien (Trouw 15-07-2018)

Het is een zinnetje waar een gemankeerde blik op de samenleving achter schuilgaat. ‘In de afweging van de programmering voor 2019 zal een realistische afspiegeling van de rol die religie speelt in ons land meewegen.’ 
Wie denkt dat het beeld van religie in de samenleving zich laat vatten in een rijtje cijfers over kerkgang en kerklidmaatschap begaat een stevige vergissing. De publieke omroep gooit religiositeit en kerkelijkheid op één hoop en denkt daarmee religie in de Nederlandse samenleving helder in het vizier te hebben.Voormalig satanist: "Gebeden van christenen verzwakten mijn missie" (CIP 26-06-2018)  

Ooit aanbad John Ramirez de duivel en deed hij in naam van satan verkeerde dingen. Inmiddels heeft hij zich bekeerd tot Jezus en is hij actief als voorganger. In zijn nieuwe boek geeft Ramirez aan waarom christenen de kracht van gebed niet moeten onderschatten, laat CBN News weten.


Nu is yoga een modeding en kan iedereen yogadocent worden (Volkskrant 08-06-2018) 

Van Opzeeland: "Yoga is geen fitness. Als je bij ons binnenkomt, word je meteen stil en wil je mediteren. Gebrek aan concentratie is een toenemend probleem van de mensheid. We moeten leren bij onszelf te blijven, aanwezig in het nu. Het Happinez-niveau is toegenomen de laatste jaren, er zijn veel valse profeten. Als je het pakje van een yogi draagt, ben je nog geen yogi."


"Laten we het concept 'genezingsdiensten' opnieuw met elkaar doordenken” (CIP 05-06-2018)

"We maken gebruik van massahypnose. Bij een genezingsdienst gaan we altijd eerst drie kwartier zingen, omdat we zeggen dat God het fijn vindt. Als we met elkaar een fijne tijd van aanbidding hebben, komen we in een andere staat van bewustzijn terecht. Dan komt er een preek die gericht is op geloof. We laten filmpjes zien met getuigenissen. Er wordt op de piano gespeeld. Dan is er gebedstijd en moeten mensen die iets ervaren dat gelijk op het podium komen vertellen. Dat bemoedigt weer andere mensen.Memphis Depay: "Ik ben nu bezig met het Nieuwe Testament" (CIP 04-06-2018)

Memphis Depay heeft rust gevonden in het christelijk geloof. "Als ik de Bijbel lees, geeft me dat rust," vertelt de voetballer van het Nederlands elftal in gesprek met De Telegraaf.


Theoloog Plaisier: Hoog tijd dat de christelijke spiritualiteit een nieuw leven krijgt (Trouw 4-5-2018)

 Het christendom heeft een rijke spirituele traditie, maar in de protestantse kerk heeft volgens theoloog Arjan Plaisier het Woord te veel de overhand. Christelijke spiritualiteit is het waard een nieuw leven te krijgen.

Real Madrid-keeper: "Mijn geloof is het allerbelangrijkste" (CIP 3-5-2018)

Keylor Navas, de keeper van Real Madrid, praat open over zijn geloof in het Spaanse dagblad El Mundo, dat meldt Evangelical Focus. " Het heeft mijn leven veranderd. Het vulde de leegte in mijn hart. Daarom ben ik zo dankbaar.”In deze tijd is de zoektocht van Thomas Merton alleen maar relevanter geworden (Trouw 30-4-2018)

Toen Europa in brand stond en later Amerika in de ban raakte van de Koude Oorlog, schreef hij: "In plaats van denken is er een reusachtige, onmenselijke leegte, vol woorden, formules, slogans, verklaringen, echo's, ideologieën". Er is geen stilte meer, om na te denken, zei hij, en daardoor raken we "overgeleverd aan de genade van krachten die we nooit begrijpen, die willekeurig, destructief, blind en fataal zijn, voor ons en voor de wereld".

Een massagraf met meer dan 140 geofferde kinderen is gevonden in het noorden van Peru. Het gaat om mogelijk de grootste offrtceremonie waarbij kinderen zijn gedood in de historie.
Bij de kinderen is de borst opengesneden en uit elkaar getrokken. Volgens de onderzoekers mogelijk om het hart te verwijderen, maar dat is niet zeker. Na onderzoek van de wonden lijkt het erop dat de kinderen en dieren zijn gedood door getrainde mensen.Godsdienst is niet dom. Over de verrassende comeback van religie (Groene Amsterdammer 11-4-2018)

Sinds de jaren zestig hebben Nederlanders massaal afscheid genomen van de kerk. Maar diezelfde kerk heeft onze manier van doen wel intensief beïnvloed. Waarom zouden we in deze tijd van nieuwe ideeën niet te rade gaan bij onze wortels?

Geloof is een kwestie van ‘instinctief zeker weten’, dat in je hoofd net iets zwaarder telt dan de eveneens aanwezige eeuwige twijfel, zei hij. Rutte leeft in het besef dat er iets is, ‘tijdloos en groter dan onszelf’. Hij sprak deze poëtische woorden in een openbare lekenpreek in de Haagse Duinzigtkerk anderhalf jaar geleden, een paar maanden voor de Tweede-Kamerverkiezingen.


Piep! Tot rust komen! Nu!  De waanzin van Minfulness (Groene 11-04-2018)

Nadat de zelfbenoemde ‘meesters van het universum’ van Silicon Valley massa’s mensen hebben omgeturnd tot ongeconcentreerde en egocentrische wezens willen ze nu nep-boeddha’s van ze maken.

Een artikel in Wired uit 2001 klonk als een eerste waarschuwing: het aantal gevallen van autisme en Aspergersyndroom vloog omhoog in Santa Clara County, het thuis van Silicon Valley. Volgens de volwassen bevolking van de Valley was er duidelijk iets aan de hand met Steve Jobs, die obsessieve aandacht voor details afwisselde met volledig in zichzelf gekeerd zijn, spirituele verhevenheid met onbeheerste woedeaanvallen. Sommige waarnemers meenden een zweem van autisme te bespeuren in het onbewogen, bijna emotieloze gezicht van Bill Gates, en ook de personages in hbo’s Silion Valley vallen ‘binnen het spectrum’.

Oud-topambtenaar blijkt wizard van Scientology-achtige beweging (NRC 09-03-2018)
 
Een actieve interim-gemeentesecretaris blijkt een wizard van Avatar, een Amerikaanse beweging die lijkt op de Scientology Kerk. Via hem verspreidt dit gedachtegoed zich in het openbaar bestuur.

'Paranormale' koe voorspelt: Olcay Gulsen is de Mol  (AD 08-03-2018)

Koe Sijtje, een 'paranormaal begaafd' rund uit het Noord-Hollandse Middenbeemster, heeft vandaag voorspeld dat modeonderneemster en presentatrice Olcay Gulsen de mol is. De roodbonte grazer gokte de afgelopen jaren steeds goed de uitslagen van belangrijke voetbalduels en haalde daarmee zelfs internationale media.


'Holi is een religieus feest, mensen snappen dat niet' (Trouw 02-03-2018) 

De hindoemeenschap viert het Holi-feest. De gelovigen willen dit keer extra graag laten zien wat dit religieuze feest inhoudt. Want de naam wordt bij gewone festivals misbruikt, vindt de actiegroep: ‘Holi is geen houseparty.


De lastige idealen van de 'experimentele stad' Auroville (Trouw 26-02-2018)

Het is vandaag vijftig jaar geleden dat de experimentele stad Auroville werd opgericht door Mirra Alfassa, onder de inwoners beter bekend als De moeder. Alfassa was een Franse volgelinge van de Indiase goeroe Sri Aurobindo. Het idee van een alternatieve, zelfvoorzienende samenleving kwam van deze goeroe, een yogi die het idee had dat mensen zich kunnen doorontwikkelen tot een soort supermens. Auroville begon in 1968 met tweehonderd inwoners. Het doel is om er met 50.000 mensen uit heel de wereld vreedzaam samen te wonen. Zonder bezit, zonder geld en zonder strijd. Op de lange termijn moet dit model zich verspreiden naar de rest van de wereld.


Dalai Lama: 'Niet de VS, maar de planeet groot maken' (Volzin 23-02-2018)

In haar eentje kan de religie geen kloven binnen landen overwinnen meent de Dalai Lama. Hij pleit dan ook voor 'een vorming van het hart'. Liefde, compassie, gevoel voor gerechtigheid, oplettendheid en vergeving moeten opvoedingsdoel worden. "Van de kleuterschool tot de Universiteit".
Een seculiere ethiek is nu belangrijker dan de traditionele godsdiensten", stelt hij. We hebben een globale ethiek nodig die zowel gelovige als niet-gelovige mensen --ook atheïsten dus-- kunnen accepteren."


Ruud Lubbers was naast een zakelijk politicus ook een zoekende gelovige (Trouw 15-02-2018)

 
 In bijna alle necrologieën over de christendemocratische staatsman valt te lezen dat Ruud Lubbers een zakelijke politicus was, die erin slaagde om Nederland in de jaren tachtig uit economische en politieke crises te leiden. Maar dat is maar het halve verhaal, betoogt historicus Jan de Bas.
Hij maakte deel uit van een groep oud-politieke leiders, onder wie Michail Gorbatsjov, die zich concentreerde op metafysische kwesties. Lubbers sprak woorden van deze strekking: het gaat om de dingen achter de dingen die vergaan. Daar dien je als mens oog voor te krijgen.


Jammer dat het in het bovenstaande artikel ophoudt waar het pas echt interessant begint te worden. Daarom naar een artikel uit het jaar 2000 in de Groene Amsterdammer. Duidelijk moge worden dat Lubbers volgens Rene Zwaap in die tijd minstens dicht tegen new age aanschurkte.
De auteur René Zwaap won in 2000 de Mercur-prijs voor Redacteur/columnist van het Jaar voor zijn artikelen in De Groene Amsterdammer.

Hoe maak je het leven leuker en win je er ook nog een prijs mee? (Trouw 11-02-2018)

Het was zijn eerste boek, en binnen een week na publicatie in november, stond Jelle Hermus met zijn ‘Steeds leuker’ al in de bestsellerlijst. Op twee, tussen meesterverteller Dan Brown en topkok Jamie Oliver. En nu heeft hij ook nog de prijs voor het Beste spirituele boek 2018. Waarom is hij zo succesvol?

Kritiek op van misbruik verdachte boeddhistische leermeester is niet welkom (Trouw 09-02-2018)

Rigpa, de boeddhistische onderwijsorganisatie van de wereldberoemde leraar Sogyal Rinpoche, probeert schoon schip te maken nadat haar leermeester is beschuldigd van misbruik. Maar volgens critici is dat alleen voor de bühne.


Meditatie heeft bijna geen invloed op sociaal gedrag (ND 06-02-2018)

Populaire meditatiemethoden zoals mindfulness hebben zo goed als geen invloed sociaal gedrag. Wie mediteert, wordt daar hooguit een beetje empatischer van. Dat concludeert een drietal onderzoekers na een vergelijking van all relevante studies die er naar meditatie zijn gedaan. Ze keken naar het effect op vijf soorten sociaal gedrag: empathie, vooroordelen, agressie, compassie en verbondenheid.


Vrouw beschuldigd van kindermishandeling bij uitdrijven djinn (Volkskrant 25 01-2018)
Het is, voor zover bekend, voor het eerst dat een Nederlandse rechter zich over een ontspoorde djinnuitdrijving buigt. Ook in Nederland geloven veel moslims in deze onzichtbare wezens uit de Arabische cultuur die volgens de Koran zijn geschapen uit rookloos vuur.


'Kinderen zijn gevoelig voor spiritualiteit' (ND 19-01-2018)

Zaterdag leren predikanten en medewerkers hoe je kunt mediteren met kinderen. 'Een kind wil heel serieus genomen worden in zijn of haar spiritualiteit.'

Kinderen doen vaak diepzinnige, ­spirituele uitspraken, zegt Kitty Bouwman. Ze is hoofdredacteur van het tijdschrift Herademing en schreef tien jaar geleden het boek De spiritualiteit van je kind. Ze begeleidt zaterdag een inspiratiedag ‘Mediteren met kinderen’, voor predikanten, kerkelijk werkers en kinderwerkers in de Protestantse Kerk in Nederland.

Opm. redactie: Zijn wij ten onrechte wantrouwig over de inhoud van dit artikel? we lezen: 'Uitgaande van contact met “de ziel waarin een sprankje van de eeuwigheid is” en “het oproepen met een verhaal uit de bijbel, een symbool, een ritueel, bij het betreden van een kerkgebouw, komen we met God in aanraking. Het gaat dan niet om het overdragen van kennis, maar om het oproepen van de werkelijkheid van God.’ Dan zeg ik tegen hen: ‘Kijk eens naar het kruis, naar de paaskaars, naar de lampen.” Eerst kijken. En dan zeg ik: “Welke geluiden hoor je? Welke geuren ruik je?” “Waar zit je nu, welk gevoel geeft het jou?” enz. Is dit niet kinderen met New Age confronteren? De ervaring staat centraal, nadrukkelijk wordt diverse malen herhaald dat het niet om kennis gaat. Is dit de weg om kinderen naar Jezus te leiden? Moeten we op deze wijze met kinderen mediteren? De Bijbel spreekt toch over ‘inprenten van het Woord van God’!Ynske Jiskoot gaat nu naar de kerk (Trouw 16-01-2018)

Opnieuw beginnen met je leven. In de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe zij opnieuw begonnen zijn met hun leven. Deze week: Ynske Jiskoot (24). Van een losgeslagen tiener werd ze een vastberaden christen. 

 "Mijn moeder houdt zich bezig met spiritualiteit, ze doet aan reiki. En mijn vader is   een atheïst die niets van het geloof moet hebben. Hij vond het echt een probleem dat ik naar de kerk ging. Nu nog heeft hij er moeite mee. Maar er zijn ook niet-christelijke vrienden die zeggen dat ik er beter uit zie en dat ik nu rust uitstraal. Vroeger werd ik vaak boos. En dan deed ik anderen pijn omdat ik zelf pijn had." "Nu ben ik nog wel eens verdrietig. Maar ik voel niet meer die leegte, die ik vroeger probeerde op te vullen met alle shit die er bestaat."

Dichter bij God door massage en meditatie (Trouw 14-06-2017)

De christelijke spiritualitei krijgt steeds steviger voet aan de grond in Nederland. Wat heeft meditatie en massage te maken met God?

Terwijl het in de kerk vaak gaat over wat er in de Bijbel staat, draait het bij spiritualiteit om persoonlijke beleving. Niet kennis over God, maar het ervaren van God is van belang. Herman Westerink, onderzoeker bij het Titus Brandsma Instituut voor spiritualiteit, stelt dat christelijke spiritualiteit altijd gericht is op God en op een 'persoonlijk transformatieproces'. "Dit heet soms bekering, soms een af te leggen weg of een te beklimmen trap. Je komt er in ieder geval altijd anders uit dan hoe je erin ging."


 

Ranglijst Christenvervolging laat drie opvallende trends zien (Open Doors 10-01-2018)

Open Doors presenteert vandaag de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging. Opvallend is dat het hindoeïsme en het boeddhisme in negatieve zin met een opmars bezig zijn in Azië. Open Doors zet drie trends op een rijtje.Boeddhisten zijn niet zo zen als we denken in het Westen (Volkskrant 08-01-2018)

De Rohingya worden verjaagd uit Myanmar, een populaire geestelijke blijkt een seksueel roofdier: zo zen als westerlingen denken zijn boeddhisten niet. En mediteren doen ze ook al nauwelijks. 

Stel dat het in Myanmar andersom was geweest: dat boeddhisten slachtoffer waren geworden van moslims. Dan was menig boeddhabeeld in een vinexwijk recentelijk niet stilletjes naar een minder prominent plekje verhuisd. Bezitters van boeddhabeelden hadden komende vrijdag zonder knagend gevoel dat 'er iets niet klopt' aan de Maand van de Spiritualiteit kunnen beginnen.


Hoog tijd om opnieuw te strijden voor de vrijheid van godsdienst (Trouw 30-12-2017)

De seculiere wereldbeschouwing lijkt de norm geworden die andere wereldbeschouwingen niet mogen schenden, stelt hoogleraar publieke theologie Erik Borgman.

Hoewel men dat tegenwoordig anders lijkt te willen invullen, werd bij de instelling van de scheiding tussen kerk en staat bedoeld dat de overheid zich niet met de interne zaken van religieuze gemeenschappen mag bemoeien en dat van hun kant een religie of levensovertuiging de openbare ruimte niet domineert. Het heeft in Nederland nooit betekend dat religies zich niet in de openbare ruimte zouden mogen manifesteren of dat religieuze organisaties geen overheidssubsidie kunnen krijgen.


Beweeglijk denken om engelen te begrijpen (Boekbespreking in Trouw 27-12-2017)

Hans Stolp ooit ziekenhuispastor en radiopastor bij de Ikon, is tegenwoordig een bekend schrijver van spirituele boeken. Hij geeft lezingen en cursussen over het 'esoterisch christendom', een wijsheidstraditie waarvan hij beweert dat die oude papieren heeft. Zijn boeken, vaak pastoraal van toon, vinden gretig aftrek.
In dit boek doet Hans Stolp uit de doeken hoe onze huidige tijd zich bevindt in het tijdperk van de aartsengel Michaël. Deze aartsengel, zo zegt Stolp in navolging van Rudolf Steiner, is een geestelijk wezen dat de mensheid tot geestelijke wijsheid leidt.


Pentagon deed jarenlang geheim onderzoek naar UFO's (nu.nl 17-12-2017)

Het onderzoeksprogramma onderzocht jarenlang meldingen van ongeïdentificeerde vliegende objecten, zo blijkt uit verklaringen van Defensie, interviews met betrokkenen en documenten. De budgetten voor het programma waren diep weggestopt in de defensiebegroting.


'De Bijbel is niet alleen voor de kerk', zegt Happinez-oprichter Inez van Oord (Trouw 16-12-2017)

Happinez-oprichter Inez van Oord ging de Bijbel herlezen. Haar broer Jos, die theoloog en predikant is, hielp haar. Het resultaat: het boek ‘Rebible’. ‘Ik denk dat de verhalen uit de Bijbel weer mogen.’


Een afspraak met God - In de Sinaï (Happinez 14-12-2017)

Toen we Happinez-oprichter Inez van Oord vroegen voor dit honderdste nummer een speciaal reisverhaal te maken, wist ze  meteen haar bestemming: de Sinaïwoestijn. Ze beklom de berg Horeb om Mozes, de belangrijke oerprofeet in drie wereldreligies, te leren kennen.


Maria zou de Maria-cultus afwijzen (CIP 13-12-2017)

Al eeuwen is in de Rooms-Katholieke Kerk sprake van de zogenoemde Mariaverering. Het is een actueel thema, zoals blijkt uit onder andere het boek Flirten met Rome. Bovendien is het van groot belang voor een mogelijke toenadering tussen kerken.
Rond Kerst en Pasen vaak nepnieuws over Vroege Kerk (RD 13-12-2017)Speciaal in de christelijke feesttijd komt de seculiere pers met schokkend nieuws over het ontstaan van het christendom, constateert prof. dr. Johannes van Oort. De tijd rond Kerst en Pasen lijkt bij uitstek geschikt voor spectaculaire berichtgeving over het vroegste christendom. Enkele dagen geleden was het weer raak. Een „verloren Bijbelboek” werd teruggevonden.


Saudische prins koopt portret van Jezus (NOS 07-12-2017)

De Salvator Mundi (verlosser van de wereld) van Leonardo Da Vinci, het duurste schilderij ter wereld, komt in het nieuwe Louvre Abu Dhabi te hangen. Volgens the New York Times heeft de Saudische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud het werk gekocht tijdens een veiling, meldt de NOS


Tantra masseur vast na aangifte ontucht (Telegraaf 30-11-2017) 

De Politie Rotterdam heeft een 52-jarige man uit die stad aangehouden die wordt verdacht van ontucht. Tantra is een traditie binnen het hindoeïsme en boeddhisme die in het Westen wordt geassocieerd met sksualiteit. In Nederland zijn zo'n 200 tantramasseurs actief, onder wie 90 mannen. Bij het Meldpunt Tantramisbruik kwamen de afgelopen 2 maanden 67 meldingen binnen over 42 mannen.


Waarom nazi's gefascineerd waren door occult en bovennatuurlijk denken (Trouw 27-11-2017)

Het is een bekende figuur in veel boeken en films: de bijgelovige nazi. Denk aan Indiana Jones die nazi's moet tegenhouden op zoek naar een magisch wapen. Ook uit serieuze biografieën weten we dat sommige nazi's zich inlieten met horoscopen. Maar meestal blijft het bij losse anekdotes. In een nieuw overzichtswerk toont Eric Kurlander, hoogleraar geschiedenis aan Stetson University in Florida, dat deze praktijken geen randverschijnselen waren. Het Derde Rijk was tot in zijn poriën doordrongen van 'bovennatuurlijk denken'.


De Heilige Geest is meer dan een groeihormoon (ND 23-11-2017)

De Heilige Geest is een persoon met een heel eigen werk. Maar in de kerk wordt Hij te gemakkelijk met de menselijke geest verbonden en gezien als een soort groeihormoon, schrijven theologen Andries Zoutendijk en Willem Maarten Dekker in een boek over de Heilig Geest dat vandaag verschijnt.
De Bijbel over Karma (CIP 30-10-2017) 

Het woord ‘Karma’ is Sanskriet en betekent ‘Daad’. Karma is de wet van oorzaak en gevolg. Goede daden hebben goede gevolgen, slechte daden hebben slechte gevolgen. Denk aan spreekwoorden als ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Of ‘Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in’. Wist je dat die tekst uit de Bijbel komt?


Het is weer tijd voor Halloween! (CIP 30-10-2017)
Een paar jaar geleden ging er een schok door de wereld. De Islamitische Staat liet een filmpje zien waarin een gevangen genomen Jordaanse piloot te zien was. De piloot stond in een kooi, er liep een spoor van benzine naar de kooi. Om de kooi stonden IS strijders om toe te kijken, ze stonden op de ruïne van een oud stadion.
Toen ik deze week tv zat te kijken, kwam er een reclame langs van de Walibi Fright Night. Een angstaanjagende clown loopt met jerrycans met benzine naar een gewond meisje dat vastgebonden zit. De benzine wordt over het meisje gegoten en vervolgens aangestoken.


'Nederland ís helemaal niet calvinistisch' (Trouw 20-10-2017)

Dit verhaal had moeten gaan over 'calvinistisch Nederland'. Maar Mirjam van Veen zegt het maar meteen aan het begin van het gesprek: "Nederland ís helemaal niet calvinistisch. Een misverstand, écht een misverstand." In haar kamer aan de Amsterdamse Vrije Universiteit legt ze uit wat ze maar al te vaak moet vertellen: Nederland heeft véél minder met Calvijn van doen dan vaak wordt gedacht. Ook De Dikke van Dale laat er geen misverstand over bestaan. Calvinistisch, dat betekent volgens dit woordenboek 'niet uitbundig, sober, rechtlijnig en dogmatisch.'


De Taj Mahal ligt onder vuur. Want hij werd gebouwd door een moslim (Trouw 17-10-2017)

Een Indiase deelstaatparlementariër heeft de belangrijkste toeristische trekpleister van het land onder vuur genomen. De hindoe-nationalist Sangeet Som noemde de Taj Mahal, het beroemde marmeren mausoleum bij de stad Agra, 'een smet op de Indiase cultuur'. Volgens de politicus is het mausoleum, dat jaarlijks zes miljoen bezoekers trekt, gebouwd door 'verraders.'


Hindoe-extremisten tegen christenen: "Jullie dwingen mensen tot bekering" (CIP 30-10-2017)

Tijdens een bijeenkomst bij Anisha thuis - ergens in India - dringen opeens boze hindoe-extremisten binnen. Ze grijpen Anisha's vader en de voorganger en sleuren hen naar buiten.“Jullie dwingen mensen tot bekering!” roepen de mannen en ze beginnen op beide christenen in te slaan.


'Een uur beweging per week kan helpen bij voorkomen van depressie' (nu.nl 03-10-2017)

Een internationale groep van onderzoekers bekeek de gegevens van meer dan 30.000 Noren en constateerde dat mensen die niet aan beweging doen een 44 procent grotere kans hebben om een depressie te krijgen vergeleken met mensen die een tot twee uur per week bewegen.Het onderzoek liet verder zien dat 12 procent van alle gevallen van depressie voorkomen had kunnen worden door regelmatig te bewegen. De deelnemers aan het onderzoek werden gevolgd gedurende elf jaar.

(opm. webmaster: een simpele concurrent voor mindfulness en daarbij ook nog lekker bewegen)

Gadarine aanbad haar voorouders tot ze God leerde kennen (CIP 02-10-2017)
Het sjamanisme en de voorouderverering zijn diep geworteld in de Aziatische samenleving. Gadarine had binnen deze cultuur een aanzienlijke status, die haar familie aanzien gaf. Ze bracht offers, aanbad voorouders en riep machten aan voor genezing van de mensen die bij haar kwamen. Maar al haar status en aanzien maakte haar niet gelukkig.Adviesraad wil alleen veilige en werkende homeopathische middelen toestaan (nu.nl 21-09-2017)

De EASAC, de overkoepelende Europese adviesraad van wetenschapsacademies, wil dat EU-lidstaten homeopathische middelen alleen toestaan wanneer de werkzaamheid en veiligheid hiervan is aangetoond.

"Beoefenaars geloven dat hoe meer een stof verdunt, hoe groter de kracht is om symptomen te bestrijden. Veel homeopathische middelen bestaan uit stoffen die al vele malen zijn verdund met water, totdat er niets of weinig van de oorspronkelijke stof overblijft", aldus de Britse nationale gezondheidsorganisatie NHS.

Dierendemocratie: Hi, Hi, Hi (HP de TIJD 20-09-2017)

Mensen moeten dieren zien als volwaardige politieke gesprekspartners, betoogt dierfilosoof en multitalent Eva Meijer in haar proefschrift. Lief, maar tegelijkertijd een tikkeltje naïef. Een soort fabeltjeskrant.
Meijer (37) heeft veel in haar mars. Als wetenschapper en op het artistieke vlak. Ze slaagde cum laude voor haar Master filosofie en publiceerde drie romans waarvan de laatste, het Vogelhuis, in 2016 zelfs werd genomineerd voor de Libris- en de ECI Literatuurprijs. Als singer-songwiter kan ze mensen tot tranen toe beroeren. Voor wie het zelf wil ervaren: kijk en luister naar dit aandoenlijke filmpje over een hond in een identiteitscrisis.

Schrijfster Nahed Selim transformeerde van een feministische islamcriticus in een conservatieve christen. 'Ik vertrouw niet meer op mijn liberale verstand, maar op God.'

Op een dag, ergens in 2008, kocht ik een kinderbijbel. Ik las hem in één ruk uit. Het ging over de persoon van Jezus, vanaf het begin van zijn leven, tot aan de kruisiging en de verrijzenis. De impact was onbeschrijfelijk. Ik dacht: hoe kunnen ze hem zoiets aandoen? Ik was zo verdrietig. Al lezend zie je wat een geweldige persoon Jezus is. Die wil ik volgen, dacht ik. Daarna ben ik meteen naar de dichtstbijzijnde kerk gegaan."


Britten leggen omstreden tunnel onder Stonehenge (Volkskrant 13-09-2017)

Het adviesorgaan van de Unesco vreest at de status van Stonehenge als werelderfgoed op het spel komt te staan. Een bijkomend bezwaar komt uit archeologische hoek. Onderzoekers van de Universiteit van Buckingham hebben beweerd dat de kalkgrond er zó fragiel is dat grootscheepse graafwerkzaamheden ervoor kunnen zorgen dat de stenen wegzakken. Deze zorg wordt gedeeld door druïden. Het ministerie zegt aan deze bezwaren tegemoet te zijn gekomen door de tunnel vijftig meter verder weg aan te leggen. Historicus Tom Holland noemt de aanleg desondanks 'de grootste vandalistische daad in de afgelopen 12.000 jaar'.


Mannen en vrouwen verschillen echt van elkaar (Trouw 09-09-2017)

Ieder die ook maar iets van de biologieles op school heeft meegekregen, weet dat er een verschil is tussen de XX- (vrouw) en XY (man)-geslachtschromosomen. Dat verschil is in het hele dierenrijk waarneembaar en het zou vreemd zijn als dat bij Homo Sapiens niet het geval is. Opmerkelijk is dat een tussenvorm vrijwel ontbreekt: het percentage mensen dat een andere chromosomencombinatie heeft, is veel minder dan 1 procent. Ook leiden de chromosomen ertoe dat mannen en vrouwen verschillen in gevoeligheid voor bepaalde ziekten, zoals depressie, en dat ze psychologisch anders in elkaar steken.


Veel protest omdat Lidl kruisbeelden wegpoetst (05-09-2017 Kerknet/ANP)

Lidl maakte reclame voor haar 'Griekse week' (promotie voor onder andere moussaka, gyros) met een foto van de Anastasiskerk op het Griekse eiland Santorini, maar fotoshopte de christelijke kruisen op de kerk weg. Het leidde tot de nodige verontwaardigde reacties, merkt Kerknet op. Veel christenen voelen zich beledigd.


Verlangens voor een nieuwe aarde (ND 04-09-2017)

Voor christenen ligt hun eeuwige toekomst niet in de hemel, maar op een nieuwe aarde. Die kon weleens veel op déze aarde lijken, denkt Raymond Hausoul. Vandaag promoveert hij in ­Leuven.
Het Bijbelboek Openbaring heeft het over een stad met poorten van diamant en gouden straten. De profeet Jesaja tekent een landschap van rust en vrede en ook van veel en goed eten. Hoe kun je je de eeuwige toekomst voorstellen die God in gedachten heeft, de nieuwe hemel en de nieuwe aarde?


Kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid: "Wij zijn allemaal zaailingen van moeder aarde" (Trouw 03-09-2017)

Hun talloze beelden - potplanten, engelen, poorten en tulpenzetels van brons en cortenstaal - staan overal. Van een tulpenzetel (3,33 meter) in Dubai, een vredesengel (2,55 meter ) in het Palestijnse Ramallah tot aan een omgekeerde bloempot (9,99 meter) in het Westland bij Den Haag. Niet ver daar vandaan plantte Huub als kind samen met zijn vader menig stekje. Ondanks een welhaast tomeloze scheppingsdrang is het nog niet gelukt een plek te vinden voor het monumentale kunstwerk Anima Mundi (Ziel van de wereld).


Waarom het een slecht idee is om op je gevoel af te gaan (Trouw 02-09-2017)

Psychologen raden het aan en politiek is het populair: ga op je gevoel af, dat levert de beste beslissingen op. Ook rechters koersen op hun intuïtie - en het is nog goedkoop ook. Toch is het een slecht idee. Over de auteur

Wat hier geschreven wordt geldt op alle vlakken


Pierre Teilhart de Chardin: Synthese van wetenschap en religie (Video Kerknet 2017)

Ondanks uitspraken als "Ik kan oprecht zeggen dat ik me dan ooit in mijn leven onverbrekelijk verbonden voel aan de hiërarchische kerk en aan de Christus van het Evangelie" en alles kan bijdragen aan Gods plan om alles in Christus te vereninigen" bleef hij vanuit die kerk grote weerstand ondervinden gedurende zijn leven. Wie was Teilhart de Chardin? Luister en zie deze video.


Ex-heks waarschuwt voor de satanische gevaren van yoga (CIP 28-08-2017)

“Ik weet dat er een grote controverse is rondom yoga”, zegt Beth Eckert. “Als je naar yoga kijkt, lijkt het een geweldige manier om gezond te worden en lichaam, geest op één lijn te brengen. Mensen houden er absoluut van.” Maar ze waarschuwt christenen voor de occulte elementen van deze oefening.


Waarom we de secularisatiebril af moeten zetten (CIP/Trouw 21-08-2017)

Het Amerikaanse Pew Research telde vijf jaar geleden al 26 miljoen christelijke immigranten in Europa De Fijter: "Veel mensen zullen in de veronderstelling verkeren dat het overgrote deel van de immigranten in Europa moslim is. Dat klopt niet: Pew telde 12 miljoen moslimimmigranten."


Orka zingt Israël heel (Trouw 20-08-2017)

Tsur nodigt de zaal uit met elkaar te delen welke intentie ze vanavond hebben. “Ik kom voor healing”, zegt iemand. Verandering, zegt een ander. Vervolmaking. Balans. Omhelzing. Terwijl deze woorden klinken wordt de muziek opzwepender, voller. De percussie voegt zich erbij, de fluit, nog een gitaar. Bezoekers houden elkaars handen vast. Ze lijken een beetje in trance en hebben een gelukzalige glimlach op hun gezicht.


Een nieuwe wereldorde in de maak (ND 19-08-2017)

Het staat hoog op de agenda van de Verenigde Naties: een Nieuwe Wereldorde voor de mensheid. Moet ons dat de stuipen op het lijf jagen? Nogal wat christenen die veel met ‘de eindtijd’ bezig zijn, vinden van wel.
Conservatief-christelijke groeperingen zien er een duidelijk antichristelijke opzet in. ‘Dit plan bevat alles wat nodig is om de wereld volledig te overheersen en de weg te banen voor de Antichrist’, waarschuwt de Prophetic Observer. Dat blad staat in de lijn van de bekende evangelische schrijver en voorganger Tim LaHaye; zijn boeken van de serie De laatste bazuin waren absolute christelijke bestsellers, ook in Nederland. Centraal in de opvattingen van LaHaye en andere charismatische evangelisten in de Verenigde Staten, staat de komst van een antichristelijke wereldmacht, die ‘ieder spoor van christendom’ wil uitwissen. De nieuwe wereldorde die op de agenda van de VN staat, is precies dát plan, waarschuwt een reeks Amerikaanse christelijke media en websites.De onderhuidse chip: is de angst van christenen terecht? (Family7 16-08-2017)

Medewerkers van een Amerikaans bedrijf krijgen komende dinsdag een chip in hun hand. Daarmee krijgen ze toegang tot het gebouw, computers en andere apparatuur en kunnen ze hun lunch afrekenen in de kantine. Ook in Zweden kunnen mensen met een chip in hun hand gebruik maken van het openbaar vervoer. Veel christenen zijn bang dat deze onderhuidse chip het teken van het beest is. Klopt dat ook en in hoeverre kun je je hier tegen beschermen?
Gert-Jan van Heugten van Weet Magazine geeft antwoord in het Family7-programma Uit
gelicht.


Yoga en de Heilige Geest staan lijnrecht tegenover elkaar (CIP 15-08-2017)

Rosaline Ratering kreeg regelmatig de vraag of christenen zich mogen bezighouden met yoga. Mensen hadden last van stress en onrust en de huisarts adviseerde hun: ga op yoga. Je wilt van je stress en onrust af dus wil je dat advies opvolgen. Maar van binnen knaagt er iets. Kan het zijn dat de Heilige Geest je iets probeert duidelijk te maken? Naast de beschreven spirituele en fysieke problemen is ook haar verwijzing naar de afwijkende fysiologische ademhaling steekhoudend.


Gospel als een emmer koud water (ND 14-08-2017)

Gospel is de meest onderschatte invloed op de veertig jaar geleden overleden zanger Elvis Presley. ‘Elvis introduceerde gospelmuziek in een seculiere wereld. Op zijn manier was hij een evangelist.’

Woensdag is het veertig jaar geleden dat de Amerikaanse zanger (1935-1977) stierf. Muziekkenners wijzen graag op de mix van witte country en zwarte rhythm & blues waaruit Elvis en zijn generatie de opwindende rockabilly fuseerden. Die afbraak van raciale barrières, vooruitlopend op de burgerrechtenbeweging en Martin Luther King, maakt Presley nog betekenisvoller. Maar meestal wordt de derde pijler vergeten: gospelmuziek.


Verergering van een blessure door yoga? (mijngezondheidsgids 09-08-2017)

Yoga kan bij een gewrichtsblessure worden aangeraden om de pijnklachten te verminderen. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat men achteraf vaak juist meer klachten overhoudt. Die zouden met name ontstaan in de onderrug, nek en schouders. Volgens de publicatie in Journal of Bodywork & Movement Therapies geeft ongeveer twee derde van de onderzochten aan dat hun klachten verergeren.

Opmerking van de redacteur: merkwaardig dat deze medici ondanks de vele klachten toch positief over yoga blijven oordelen. Hun waarschuwingen werken onvoldoende uit. Voor christenen is yoga geen begaanbaar terrein. Yoga is boven alles een geestelijke activiteit gericht op zelfverlossing door verlichting en eenwording met de kosmos. Zie het artikel elders op deze website.


Boeddhisme geweldloos? Niet volgens deze agressieve monniken (Trouw 05-08-2017)

Christenen in het Sri Lankaanse dorpje Ingiriya kregen onlangs de schrik van hun leven. Ze waren 's zondags bijeen in een zogenoemde 'huiskerk' toen tientallen boeddhistische dorpelingen en monniken het pand binnendrongen. De indringers bedreigden de gelovigen en joegen hen de kerk uit.


Bij het einde der tijden ligt Aalten aan zee (Trouw 01-08-2017)

In Aalten schuilen de Wachters van de Nacht in hun boerderij. De eindtijd is aanstaande, geloven zij, en dan wonen zij bij de Duitse grens aan het strand. In afwachting van de Apocalyps wonen ze op hun boerderij net buiten het dorp, naast een koeienboerderij en een meubelmakerij. Ze bereiden zich voor door profetieën in de Bijbel te bestuderen en groenten te verbouwen. Op natuurvriendelijke wijze, zegt Houwers. "De natuur lijdt al zoveel onder de mens. Eigenlijk kreunt de hele schepping om verlossing."


Zorgautoriteit doet aangifte tegen Vitalis om vervalste e-mail (nu.nl 31-07-2017)

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de instelling een vermoedelijk nagemaakte e-mail naar zorgverzekeraars stuurde. In de e-mail aan de verzekeraars stond dat de NZa goedkeuring gaf aan het declareren van onder meer massages en yoga als psychiatrische behandelingen. In werkelijkheid had de Zorgautoriteit aan Vitalis laten weten niet voor de instelling te willen bemiddelen in de kwestie. De geclaimde goedkeuring is nooit gegeven.


In Groningen is een heilige plaats waar kosmische energie aan het werk is (Trouw 25-07-2017)

Deze zomer brengt Trouw plekken in beeld die veel betekenen in de geloofsovertuiging of levensbeschouwing van mensen. Ditmaalwoongemeenschap Elohim in Veelerveen. De medewerkers en bezoekers van dit centrum geloven dat dit een sacrale plaats is waar zich een nieuw tijdperk aandient. Over enige tijd zal het overal merkbaar zijn.


Da Vinci Code-schrijver Dan Brown promoot nieuw boek in Nederland (nu.nl 19-07-2017)

Bestsellerauteur Dan Brown heeft een nieuw boek geschreven, Origin, en komt in oktober naar Nederland om de verschijning van Nederlandse versie, Oorsprong, te promoten. De Amerikaan, die de wereld in 2003 veroverde met De Da Vinci Code, geeft onder meer op 22 oktober een lezing in het Amsterdamse Paradiso.


Twee boeken over de toverwereld van Harry Potter op komst (nu.nl 19-07-2017)

Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het eerste boek van Harry Potter, worden er twee nieuwe boeken uitgegeven. De boeken bevatten achtergrondinformatie over de toverwereld die schrijfster J.K. Rowling schiep.Zo gaat Harry Potter: a Journey Through a History of Magic over allerlei magische wezens en toverspreuken en wordt de lezer in Harry Potter: A History of Magic meegenomen naar de onderwerpen die Harry en zijn vrienden bestudeerden op Zweinstein.


Als oppergod Wodan voortdurend tegen je praat (Trouw 12-07-2016)

Frigga Asraaf werd naar eigen zeggen opgeëist door de voorchristelijke oppergod Wodan. Sindsdien is ze hogepriesteres van natuurreligie Ásatrú. Toen ze ziek werd, bleek haar geloof haar reddingsboei.

Ze groeide op in een Rotterdams gezin waar weinig ruimte was voor geloof. "Mijn ouders waren 'niets'. Maar ik zat op een hervormde school en zo kreeg ik het christelijke geloof mee." Later kwam ze bij een katholiek kerkkoor. De eerste nachtmis die ze met Kerst meemaakte, had iets magisch. "In één keer hadden al die verhalen betekenis. Toch vertrok ze op haar achttiende bij het koor. "Toen ik de teksten beter ging begrijpen, kon ik er niet meer achter staan. Ik vond het te dogmatisch."


We zijn allemaal hippies geworden (Trouw 08-07-2017)

Op het oog is er weinig meer over van de hippiecultuur. Communes waar we vrije seks bedrijven zijn dun gezaaid. Maar schijn bedriegt. We zijn allemaal hippies geworden. Burgerlijke hippies. De grootste erfenis van de hippies ligt niet in de ontwikkeling van de seksuele moraal, noch in het gebruik van drugs of in de opkomst van de oosterse spiritualiteit. De echte nalatenschap zit in het ideaal van authenticiteit. Die is zo ongeveer een alternatieve religie geworden.


Extreem vasten: de 'ademhalisten' willen leven van licht en lucht (Trouw 28-06-2017)

Wat bezielt mensen om te denken dat ze geen eten nodig hebben? Utrechtse ademhalisten kwamen recent in het nieuws door de dood van een van hen. Hun gedachtengoed is eeuwenoud, en wereldwijd vertakt.

Ze zitten gevieren op een rij, in lotushouding. De grauwe waas op de gezichten steekt af bij de felgekleurde wollen vesten. Geel, rood, groen en oranje - net als de verf op de kozijnen van hun woning in de Utrechtse wijk Lombok. De viertallige woongroep Contact & Muziek wil leven van lucht en licht, zo is te lezen op de website. En van 'warmte, kleur, muziek en liefde'.


Ruim 1100 geweldsincidenten tegen christenen in India sinds 2014 (Open Doors 27-06-2017)

De Indiase president Modi is dinsdag op werkbezoek bij premier Rutte en Koning Willem-Alexander. Er zijn economische samenwerkingsplannen tussen India en Nederland. In India worden radicale hindoes, onder toezicht van Modi, steeds gewelddadiger ten opzichte van christenen, meldt Open Doors.

In 2014 ontkende Modi in een televisie-interview dat er vervolging van christenen bestaat in India. Hij beweerde dat er geen enkele kerk in zijn land in vlammen was opgegaan. Zulke incidenten waren bij hem niet bekend.


Christenen in shock na moord op voorganger (Open Doors 19-07-2017)

Pastor Sultan Masih is zaterdagavond 15 juli doodgeschoten voor zijn kerk in de staat Punjab. Er zijn nog geen verdachten opgepakt, maar de politie belooft er alles aan de doen om de moordenaars op te pakken. Masihs (47) was al twintig jaar pastor van zijn kerk. Daarnaast leidde hij in die kerk een school voor arme kinderen. Hij laat zijn vrouw Sarabjit en zonen Elisha (26) en Hanok (18) achter. De hoofdminister van Punjab heeft een geldbedrag aan Sarabjit beloofd en hij geeft een van hun zonen een baan bij de politie.


'Satan, verdwijn' Duivelsuitdrijving bij psychisch zieken (Topics/Tubantia 24-06-2017)

Een Enschedese dominee die duivelsuitdrijving toepast bij een psychisch zieke: pastoor Kees van Breemen kijkt er niet echt van op. Zeven jaar lang was de Haaksbergse priester een van de twee exorcisten van het bisdom Utrecht. "Het kwaad kwaad is van alle tijden."


Grace to Grace - Hillsong Worship

How wonderful
How glorious
My Saviour's scars
Victorious
My chains are gone
My debt is paid
From death to life
And grace to graceBekeerd door een kerkgebouw (ND 21-06-2017)

Britse onderzoekers geloofden hun eigen onderzoek niet. Een op de vijf jongeren tussen 11 en 18 jaar noemt zich ‘actief volgeling van Jezus’. Dat is bijna twee keer zo veel als het aantal jongeren dat als christen in de statistieken stond.


'Heavy metal-yoga zie ik in Nederland groter worden dan bieryoga' (nu.nl 21-06-2016)

Dit jaar wordt voor de derde keer World Yoga Day georganiseerd. De sport wordt al sinds 5.000 jaar beoefend, maar nog steeds worden er nieuwe varianten op bedacht. NU.nl zet de meest opvallende op een rijtje en vraagt een yoga-expert naar haar mening hierover.


Yoga en meditatie zouden speciaal moleculair effect veroorzaken (nu.nl 16-06-2017)

Meditatie en yoga zouden moleculaire reacties in het lichaam kunnen veroorzaken, die tegenovergesteld zijn aan die van stress. Dat suggereert een verzamelstudie door onderzoekers van de Engelse Conventry University en de Radboud Universiteit.
 
(Opm. redacteur: Gemiddeld 47 deelnemers per onderzoek en geen vergelijking met andere methodieken die hetzelfde beogen. Zulk onderzoek bezorgt de wetenschap een slechte naam.)


Charlotte Rørth: ‘Mijn ontmoeting met Jezus draag ik altijd bij me’ (ND 15-06-2017)

Charlotte Rørth zag Jezus. In een kerkje in Zuid-Spanje, in 2008. De atheïstische onderzoeksjournalist was er niet bepaald op voorbereid. Hoe kritisch ze ook is, aan de waarheid van deze gebeurtenis twijfelt ze nooit. Haar boek "De dag dat ik Jezus ontmoette" werd tegen alle verwachtingen in een bestseller in Denemarken. Rørth ontving honderden brieven van mensen die schreven óók Jezus te hebben gezien. In het seculiere Denemarken werd haar boek over een mystieke geloofservaring een populair onderwerp van gesprek.


From New Age To Jesus  -  My Testimony  (Steven Bancarz op Youtube)

Getuigenis van een ex-new age blogger die door een persoonlijke ervaring christen werd.Misbruik in De Boeddhistische gemeenschap (Brandpunt 13-06-2017)

Vriendelijke monniken, vredelievende rituelen en verdraagzaamheid. Dat is waarschijnlijk zo’n beetje het gemiddelde beeld dat we hebben van het Boeddhisme. Hoe anders is het beeld dat Oane Bijlsma krijgt als ze voor een meditatiecursus naar het Boeddhistisch complex Lérab Ling in Zuid-Frankrijk gaat. En vooral van Sogyal Rinpoche, de Tibetaanse lama die daar de scepter zwaait. “Hij gedraagt zich als een potentaat die het recht heeft om alles op te eisen”.

Ik was een tantrische seksslavin (Independent 10-02-1999)

In het Tib. Boeddhisme gaat het verder dan vanavond in Brandpunt vertoond, daar maakt seks deel uit van de weg om tot verlichting te komen. Hoe jonger de de vrouwen/meisjes des te meer energie kan je uit hen putten voor je eigen verlichting. Een vrouw van boven de 20 jaar is daarvoor al niet meer begerenswaardig en boven de 30 heb je als vrouw helemaal afgedaan. In het verleden hebben wij dit artikel over een dakini vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.


Glossy 'Klooster!’geeft een indruk van contemplatief leven in Nederland (Friesch Dagblad 13-06-2017

Religieuzen maken indruk met hun aandacht, gastvrijheid en hartelijkheid, schrijft hoofdredacteur Leo Fijen in het voorwoord van de glossy Klooster! De plekken, de mensen, het mysterie. 'Ze nemen doorgaans de tijd serieus. Ze hebben vaste tijden voor hun gebed en hun werk en houden daardoor tijd over. Daarom hebben zoveel gasten ook het gevoel dat ze even uit de tijd stappen. Kloosters geven je het gevoel even tijdloos te mogen leven. De aandacht en gastvrijheid van de religieuzen versterken dat gevoel. En de locatie doet de rest.’


OM onderzoekt sterfgeval in woongroep die voeding afzweert (NRC 12-06-2017)

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar een sterfgeval in een Utrechtse woongroep van vier leden. Dat heeft een woordvoerder van het OM Midden-Nederland maandagavond bevestigd. De woongroep Contact & Muziek volgt een levenswijze waarbij zij zo min mogelijk eten. In plaats van voeding willen zij even van licht, warmte, kleureniek en liefde. Ze drinken wel sap. Een dergelijke levensstijl kan leiden tot ziektes en zelfs de dood.


Op zoek naar 'innerlijke stilte'? Bijbelgenootschap biedt digitale retraite aan (Volkskrant 12-06-2017)

Eigenlijk is het gek, dacht Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), dat mensen aankloppen bij het boeddhisme om te ontkomen aan de jachtigheid van hun bestaan. Ze kunnen 'de weg naar binnen' ook afleggen aan de hand van de Bijbel of de teksten van de woestijnvaders - de oudchristelijke kluizenaars. Om  in de behoefte aan 'innerlijke stilte' te voorzien biedt het NBG sinds zaterdag dagelijks een digitale retraite aan. Die bestaat uit een Bijbeltekst waarin stilte een rol speelt, een overpeinzing en 'een vraag om over na te denken'


 ‘Klimaatverandering is een religie’ (AD 10-06-2017)

‘De mens draagt schuld aan de opwarming van de aarde’. Wie twijfel zaait over dit credo, komt in de problemen, merken klimaatsceptici.

Poels had het wellicht kunnen zien aankomen. Van de 52 klimaatalarmisten die hij benaderde, waren slechts twee bereid om met hem te praten. Een geleerde uit Potsdam stuurde hem zelfs een afwijzing, vergezeld van een handleiding voor journalisten ‘hoe om te gaan met klimaatsceptici’. Poels, verbluft: ,,Klimaatverandering blijkt een heuse religie te zijn. Deze ervaring heeft mijn ogen geopend. Ik ben en blijf links, maar ik besef nu dat in mijn eigen, linkse wereld regelrechte taboes bestaan. En dat mensen enorm agressief kunnen reageren als je hun waarheid ter discussie stelt.”


Vijf uitspraken van Dirk Kuijt over zijn geloof (CIP 19-05-2017)

Deze week maakte Feyenoord-voetballer Dirk Kuijt bekend dat hij stopt met profvoetbal. Het kampioenschap van de Rotterdamse club was voor hem een goed moment om een nieuwe levensfase in te gaan. De Katwijker heeft zich in het verleden regelmatig uitgesproken over zijn geloof. De EO en EO BEAM hebben een aantal uitspraken op een rijtje gezet.


Jezus-spotje van Protestantse Kerk was niet smaakvol (Trouw 10-05-2017)

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wordt berispt omdat ze weinig smaakvol met Jezus is omgesprongen. De Reclame Code Commissie is niet te spreken over sommige van haar recente tv-spotjes, waarin kerkleden afbeeldingen van Jezus verscheurden.


Christelijke gouverneur Jakarta krijgt twee jaar cel voor belediging islam (R.D. 09-05-2017)

De christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, is veroordeeld voor godslastering omdat hij de islam zou hebben beledigd. Hij moet twee jaar de cel in, maakte een rechter dinsdag bekend. De rechtszaak wordt gezien als precedent met betrekking tot religieuze vrijheid in het land.
Eeuwenoude afbeelding bewijst bestaan van Toren van Babel (Kerknet 04-05-2017)

Een eeuwenoude afbeelding van de Toren van Babel, uitgehouwen in steen, vormt het oudste getuigenis van hoe het monument er ooit moet hebben uitgezien. Volgens het Smithsonian, een van de grootste musea ter wereld en een belangrijk Amerikaans onderwijs- en onderzoeksinstituut, is de afbeelding het bewijs dat de toren wel degelijk heeft bestaan.


Hindoe radicalisme: Moeder Koe is een politiek dier geworden (NRC 02-05-2017)

De tijden van tolerantie zijn voorbij in India. Moslims die ervan verdacht worden een koe te willen slachten, worden door koeienbeschermers gelyncht.
Deze week werden twee moslims die verdacht werden van koeiendiefstal vermoord. Begin april trok een publieke lynchpartij de aandacht. Boer Pehlu Khan (55) vervoerde koeien die legaal waren gekocht en van documenten voorzien.


Stilte als het nieuwe goud (Trouw 24-04-2017)

'Verander je wereld vanuit je huiskamer', luidt het motto van Stadsverlichting. Het project, met gelijknamige website, werd zes jaar geleden opgericht. Het concept is simpel: wie mee wil doen, zet zijn huiskamer op de kaart. Geïnteresseerden kunnen zo zien waar zij wanneer terecht kunnen en zich aanmelden bij een huiskamer bij hen in de buurt. Het doel? Meer mensen samen laten mediteren, want dat is niet alleen goed voor henzelf, maar zou ook een positieve invloed hebben op de omgeving en zelfs conflicten in de buurt verminderen.


Het gebrek aan kennis over religie neemt zorgwekkende vormen aan (DeMorgen 15-04-2017)

Zondag is het Pasen. Eieren rapen, dat wel, maar waarover ging dat ook alweer? Voor velen is Pasen het feest van het leven, net zoals Kerstmis het feest van het licht is geworden. Door een gebrek aan kennis omtrent eigen tradities, lopen steeds meer Europeanen ‘van christelijken huize’ als vreemden rond in hun eigen cultuur. Het gebrek aan kennis en achtergrond leidt tot het eigenaardige fenomeen dat christelijke feesten en gebruiken moeten uitgelegd worden aan de hand van die van de moslims: “Vasten, dat is toch de christelijke versie van de ramadan?” Maar hoe leg je dan Pasen uit?


Bende verjaagt christenen uit kerk in Sri Lanka (Open Doors 11-04-17)

Vijftig mensen, onder wie boeddhistische monniken, vielen zondag 26 maart een Sri Lankaanse kerk binnen. Pastor Sampath* was niet aanwezig, maar zijn vrouw en andere gelovigen werden bedreigd, laat Open Doors weten. De bende eiste dat de christenen niet langer kerkdiensten houden en joegen hen de kerk uit. Een kerklid belde de politie. Toen de agenten arriveerden, werden de kerkleden beschuldigd van ‘het verstoren van de vrede in de woonplaats’.


Omstreden kundalini yoga wint aan populariteit (Parool 10-04-2017)

Tulbanden, mantra's, intensieve meditatie: kundalini yoga wint aan populariteit. De bewustzijnsyoga is echter niet onomstreden. Het is de mantra waarmee elke kundaliniles ­begint, zal Schipper even later vertellen en  is bedoeld om je open te stellen voor de ervaring. Hij beaamt: veel mensen krijgen waarschijnlijk jeuk van dat chanten. "Bij kundalini komt nogal wat 'hocus pocus' kijken," zegt hij en lacht.
Zo dragen de meeste docenten witte tulbanden tijdens de les en nemen ze een spirituele naam aan - sommige mensen kennen Schipper ook als Mohandayal Singh. "Toch denken de meeste mensen na de eerste keer: ik snap er niets van, maar er is van alles met me gebeurd."


Maarten Luther meest verkochte Playmobil-poppetje ooit (nu.nl 05-04-2017)

Een poppetje van de Duitse kerkhervormer Maarten Luther is het meest verkochte miniatuurspeeltje van Playmobil ooit. Met ongeveer 750.000 verkochte exemplaren heeft Luther het record van het Darth Vader-poppetje verbroken.


Oosterse meditatie en Jezus gaan prima samen (CIP 05-04-2017)

Sinds de Beatles daar 50 jaar geleden hun goeroe vonden, is Rishikesh in Noord-India ook een pelgrimsoord voor vele Westerlingen. Aan deze groeiende toestroom worden door vele tientallen ashrams (kloosters) en commerciële instituten yogacursussen aangeboden.
Vooral de opleidingen tot yogaleraar zijn zeer in trek en jaarlijks keren duizenden nieuwbakken yogameesters en -meesteressen na een paar maanden intensieve training terug naar huis om daar yogaklasjes op te richten. Een onderdeel van het lespakket hier is uiteraard een onderdompeling in de Hindoe religie en cultuur. Daar hoort ook het vereren en bezingen

Tesla- en SpaceX-oprichter Elon Musk is een bedrijf gestart dat zich richt op technologie die elektrodes in het brein plaatst om menselijke hersencapaciteit met kunstmatige intelligentie te verbinden.


Ted Neeley: ‘Ik was bang dat ik het geloof van mensen kapot zou maken’ (NBG 24-03-2017)

Ted Neeley speelde Jezus voor het eerst in 1973, in de film ‘Jesus Christ Superstar’, en daarna nog 5000 keer. Wat maakt dat hij daar al die jaren mee door ging?
Overal waar ik speel, voel ik dat de zaal een geestelijke connectie heeft met het Universum. De mensen kennen de liedjes misschien wel beter dan wijzelf als spelers. Elk optreden is een viering, een soort kerkdienst. Ik voel de spirituele energie van het publiek. Daar gaat mijn haar meteen aan het begin al van overeind staan. Echt, een wonderlijke ervaring.’


Glossy over multireligiositeit op komst (CIP 23-03-2017)

Het tijdschrift bevat ook een aantal portretten van ‘mixers’, zoals de joods-boeddhistische zangeres Lies Müller, die zal optreden op 23 mei, en theologe Berthe van Soest, die zich laat inspireren door Hare Krishna’s, sjamanisme, tarot en Keltische feesten. Ook bevat de glossy bijdrages van onder andere cabaretière Nilgün Yerli, columnist Enis Odaci en tv-presentator Narsingh Balwantsingh.


'Horoscopen in bladen werken als reclame voor consult bij astroloog' (nu.nl 19-03-2017)

De horoscooprubrieken in tijdschriften en kranten zorgen ervoor dat bij lezers de interesse wordt gewekt voor een persoonlijke horoscoopduiding bij een astroloog.


Ontmoet de denkkracht van planeet aarde (Filosofie Mag. maart 2017)

Thinking Planet is voor iedereen die zich wil openstellen voor andere ideeën, die zijn/haar eigen ideeën durft te bevragen en ruimte biedt aan verandering. Wereldwijd zien we hoe mensen zich terugtrekken achter grenzen en bang zijn voor het vreemde. Maar waarom zouden we ons denken beperken? Er is rijkheid aan gedachten, verspreid over alle werelddelen. Van Oosterse wijsheid – Tao, boeddhisme – tot Afrikaanse Ubuntu, van soefisme tot inheemse filosofieën uit Amerika en Australië. Thinking Planet haalt die wijsheid naar Nederland.


Nieuw-Zeelandse rivier krijgt dezelfde rechten als een mens (nu.nl 16-03-2017)

De Nieuw-Zeelandse Whanganui-rivier heeft woensdag als eerste rivier ter wereld dezelfde wettelijke status als een mens gekregen. Het besluit van het Nieuw-Zeelandse parlement is het sluitstuk van honderdveertig jaren van onderhandelingen tussen de overheid en de Whanganui iwi Maori-stam. Die beschouwt de rivier, de derde grootste van het land, als een levende voorouder.


De renaissance van kunstmatige intelligentie (NRC 13-03-2017)

Bijna 120 sessies op het tech- en mediafestival SXSW gaan dit jaar over artificial intelligence (AI). De toepassingen lijken eindeloos, maar er zijn ook gevaren.

Het illustreert de hernieuwde belangstelling voor AI, voor slimme, zelflerende computers. Die komt in de eerste plaats doordat kunstmatige intelligentie niet louter theorie meer is. Al decennia wordt gewerkt aan kunstmatige intelligentie, maar pas de afgelopen jaren breken praktische toepassingen door. Krijg je muzikale aanbevelingen op Spotify, gebaseerd op wat je hebt geluisterd, dan maak je gebruik van AI. Schotelt Google je gepersonaliseerde reclame voor, dan zie je die op basis van zelflerende advertentiesystemen. Weten Netflix en Amazon wat jij wilt? AI!


‘Ik zag lichten zigzaggen door de lucht, en wist: dit kan niet’ (NRC 12-03-2017)

Coen Vermeeren (53) is lucht- en ruimtevaartingenieur, werkt aan de TU Delft én hij gelooft in ufo’s. Dat wordt daar lang niet altijd gewaardeerd. „Het enige wat ik vraag is: onderzoek het!”Het is een gotspe, vindt Vermeeren, dat er nergens serieus onderzoek naar ufo’s wordt gedaan. Een failliet van de wetenschap. „Ik ben van mening dat je alles moet willen weten, en dat je alles moet durven onderzoeken. Ook als het onwaarschijnlijk of zelfs ongelofelijk lijkt. Dat is het enige wat ik vraag: onderzoek het!”


Aliëns: het geaccepteerde alter ego van duistere machten (CIP 09-03-2017)

Geloof in het bestaan van aliens begint groteske vormen aan te nemen. Meer dan de helft van de Amerikanen is inmiddels aliengelovig. We mogen aannemen dat dit in Nederland niet veel anders zal zijn. Maar wat weten we eigenlijk van aliens.


Luther-Glossy voor kenner en leek (NEEMA 08-03-2017)

Deze week is de Luther-glossy verschenen! In dit magazine komt de veelzijdigheid van Luther op vele manieren in beeld en worden vragen behandeld als: waarom is hij een bron van inspiratie voor velen? Wat was zijn invloed op de huidige maatschappij? En zijn de verhalen die over hem de ronde doen waar?


In Thailand woedt een schimmige machtsstrijd om een tempel (Trouw 03-03-2017)

De jacht op een omstreden monnik laat zien hoe gespannen de sfeer in Thailand is. ‘Religie en staat zijn niet gescheiden. Dat maakt het boeddhisme tot speelbal van mensen die uit zijn op macht.’
De junta beschuldigt de geestelijk leider onder meer van fraude, corruptie en witwaspraktijken. Maar volgens de Dhammakaya-tempel zijn de aantijgingen louter politiek gemotiveerd. “Het enige wat wij doen is het opleiden van monniken”, aldus Phra Pasura Dantamano, een hoge monnik, tegen persbureau Reuters. “We onderwijzen zelfdiscipline en meditatie. Is dat verkeerd?”'Rusteloosheid' van filosoof Devisch beste spirituele boek 2017 (Trouw 29-02-2017)

In Rusteloosheid. Pleidooi voor een mateloos leven', schrijft hij over de hectiek van het moderne leven. Nooit hadden West-Europeanen zoveel vrije tijd als nu, en toch stouwen ze die vol met activiteiten. Met dingen als sporten, yoga of een cursus mindfulness - activiteiten die toch weer bovenop het dagelijkse takenlijstje komen.


Coach mij niet in verzoeking (ND 25-02-2017)

Als een coach mij blij wil maken met mezelf en met mijn werk, zelfs als het gebeurt onder verwijzing naar God, die mij zo mooi en zo vol talenten heeft geschapen, dan leidt mij dat in verzoeking.

Veel mensen verlangen naar persoonlijke ontwikkeling. Ze willen groeien in wie ze zijn en wat ze voor anderen betekenen. De kerk geeft aan dit verlangen ogenschijnlijk geen gehoor, verzonken als ze is in haar gebruikelijke activiteiten: de eredienst, het crisispastoraat en de vergaderingen. De vorming waarvoor mensen naar dure coaches gaan, wordt in de kerk niet geboden. Is dat een gemiste kans of heeft dat een reden?


Feyenoord-verdediger organiseert wekelijks Bijbelstudies (EO 22-02-2017)

De Braziliaanse Feyenoord-verdediger Eric Botteghin put veel kracht uit zijn geloof. Samen met zijn met vrouw Melina organiseert hij wekelijks een bijbelstudie voor mede-voetballers en kansarme landgenoten. Dit vertelt hij in gesprek met de NOS.


Het effect van Mindfulness is nauwelijks te meten (Trouw 19-02-2017)

Velen gebruiken het, maar niemand weet hoe het precies werkt: mindfulness. Waarom is het effect van meditatie toch zo moeilijk te onderzoeken?

“We weten dat zo’n cursus een heilzaam effect heeft op mensen. Een klein effect, maar toch.” Wat we níet weten, vervolgt hij, is waar die verlichting bij depressie of angst dan precies in zit. “Dat kán de meditatie zijn, maar net zo goed de relatie die de patiënt ontwikkelt met zijn begeleider.” Steun van groepsgenoten kan een factor zijn, of de hoop die het proberen van een nieuwe methode wekt.


El Greco in De Nieuwe Kerk: smachtend wachten op de Heilige Geest (Parool 17-02-2017)

Het schilderij Pentecostés (Pinksteren) uit circa 1600 is het zesde deel in de serie Het Meesterwerk van De Nieuwe Kerk Amsterdam, waarin steeds één kunstwerk centraal staat. "El Greco's schilderij toont het moment dat de apostelen geïnspireerd raken, begeesterd raken,"


Hoe gaat het? Nou, druk, druk, druk! (Trouw 15-02-2016)

Als religie ons niet meer beschermt tegen het verlies aan zin, raken mensen begrijpelijkerwijs in paniek. We houden onszelf aan de gang, omdat we bang zijn te ontdekken dat het leven geen zin heeft - tenminste niet een zin die van buiten komt. Het is tegenwoordig heel flashy om te zeggen: ik kan me uitstekend vervelen. Maar daar geloof ik niks van. We zijn er doodsbang voor."


Beyoncé en de goden: veel meer dan een gimmick (NRC 14-02-2017)

Plotseling verschenen ze in het hart van de popcultuur: West-Afrikaanse goden. Vooral door toedoen van Beyoncé, die zich de rol van liefdesgodin Osun aanmeet. „Nog even en Zara gaat tribale gezichtsverf verkopen.”
De goden zijn naar Brazilië, de Cariben en Noord-Amerika gekomen op de slavenschepen. Ze worden vaak aangeduid als Yoruba-goden, uit het huidige Nigeria, maar worden in heel West-Afrika aanbeden, en dus ook in de Nieuwe Wereld. Daar zouden ze eeuwenlang de muziek en andere kunsten voeden, maar altijd heimelijk, want de slavenreligie was des duivels verklaard door de slavendrijvers en hun kerk. In door Zuid-Europeanen gekoloniseerde gebieden zoals Cuba en Brazilië verscholen de goden zich achter katholieke heiligenbeelden, in het strengere protestantse Noord-Amerika verdwenen ze goeddeels.


Anselm Grün is gelukkig omdat hij dankbaar is (ND 09-02-2017)

‘Groot lijden is mij tot nu toe bespaard. Ik ben ziek geweest; ik heb nierkanker gehad. Maar ik ben nu in goede gezondheid en ik kijk graag vooruit. Ik ontmoet wel veel mensen die lijden en daarover vragen hebben. Het greep me eerst te veel aan als ik mensen in nood probeerde bij te staan, maar inmiddels heb ik een manier gevonden om hiermee om te gaan. Het is mogelijk om zelfs in moeilijke tijden toch God te danken, geloof ik. Iemand zei eens tegen me: “Ik ben niet dankbaar omdat ik gelukkig ben, maar gelukkig omdat ik dankbaar ben.” Dat verduidelijkte veel voor mij.’

Martie Dieperink stelde in 2009 de vraag 
Hoe christelijk is Anselm Grün?


Trumps tweede man maakt zich op voor een heilige oorlog (Trouw 03-02-2017)

Hij wordt wel de 'Trumpfluisteraar' genoemd. Niemand drukt zo'n grote stempel op het handelen van de nieuwe Amerikaanse president als Steve Bannon. Waar is de voormalig eigenaar van de wit-nationalistische site Breitbart precies op uit? Op een botsing der beschavingen, zo blijkt uit een toespraak die hij drie jaar geleden gaf in het Vaticaan.


Sri Lanka arresteert astroloog voor voorspellen dood president (nu.nl 1-2-2017)

De astroloog wordt aangeklaagd voor het doen van valse voorspellingen die het publiek zouden kunnen misleiden, meldt persbureau AP. In Sri Lanka is het gebruikelijk om advies van astrologen op te volgen.


Ken jezelf en niet je brein (Trouw 29-01-2017)

De Duitse filosoof Markus Gabriel trekt ten strijde tegen wat hij noemt 'neurofetisjisme'. We gaan onszelf niet beter begrijpen door ons brein te bestuderen, stelt hij. "De reden waarom het gevaarlijk is om te veel te investeren in neurowetenschappelijk onderzoek, is de onjuiste rechtvaardiging die ervoor gegeven wordt. En die rechtvaardiging luidt: dat we onszelf er beter door leren kennen. Mensen gaan denken dat hun 'ik' niet meer is dan de gebruikersinterface van hun hersenen, die niets aan hun gedrag bijdraagt."


‘Spiritualiteit en zelfreflectie is van deze tijd, ook op de werkvloer’ (NRC 24-01-2017)

Rob van Eijbergen, hoogleraar organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft de spiritualiteit en zelfhulp het bedrijfsleven zien binnensluipen de afgelopen tien jaar, zegt hij. Daar is niets mis mee: „Zelfreflectie is erg van deze tijd, iedereen is tegenwoordig bezig met bewustwording. De werkvloer vormt daarop geen uitzondering.” Maar Van Eijbergen waarschuwt wél voor het ‘grijze gebied’. „Het is prima je werknemers lessen zelfontplooiing te geven in de vorm van dit soort sessies. Maar de werkvloer moet geen praktijk worden. Een therapeut bezoek je buiten kantoortijden.”


Waarom de PKN verbinding zoekt met moslims (CIP 18-01-2017)

"De Protestantse Kerk zoekt verbinding met moslims, niet om de aard van de islam of het gedrag van moslims, maar vanuit de eigen identiteit." Dit schrijven PKN-scriba René de Reuver en prof. dr. Bernhard Reitsma, auteur islamnota Protestantse Kerk.


Echt samenzijn in het leed van de ander (Trouw 13-01-17)

Hoe ziet compassie eruit? Schrijfster Rosita Steenbeek reisde ervoor naar het Italiaanse eiland Lampedusa, het centrum van de vluchtelingencrisis. Ze schreef het essay voor de Maand van de Spiritualiteit, die vandaag begint.


Yoga met geiten (nu.nl 10-01-2017)

Een nieuwe trendt verspreidt zich snel in Amerika. namelijk .... yoga met geiten. Volgens instructeurs kom je met geiten dichter bij de natuur. Deze speciale vorm wordt gegeven op geitenboerderijen.


Blotevoetendansen (Trouw 07-01-2017)

Laura van Baars kwam via haar yogales in aanraking met het blotevoetendansen. Een onverwacht breed omarmde subcultuur, blijkt al snel. We zitten met zijn vijven op de zolder van een yogaschuur, ergens op de hei bij Valkeveen. In het midden van onze kring staat een kaars met brokken rozenkwarts, bergkristal en amethist eromheen. Salie brandt op een schaaltje. Door de gebloemde vitrage voor het dakraam komt het schijnsel van de 'supermaan'. Een gewone maandagavond, maar de maan is bijzonder: hij staat zo dicht bij de aarde dat we hem deze eeuw niet meer zo helder en vol zullen zien. Zeggen maankenners.


Zo overleeft u de Apocalyps (DeMorgen 06-01-17)

Grootste bunkerpark ter wereld wordt omgebouwd tot moderne ark van Noah. Een nucleaire oorlog of een aanval van zombies? Volgens het doomsday-bedrijf Vivos Group bent u maar beter voorbereid. Het Californische bedrijf (ver)bouwt en verhuurt luxueuze verstevigde schuilplaatsen waar vermogende families de Apocalyps kunnen overleven. Vergezocht? Niet volgens Vivos, dat van zijn nieuwste project "de grootste schuilplaatscommunity ter wereld" wil maken.


"Ik was een monster, maar Jezus heeft me gered"(CIP 05-01-2017)

Voor God zijn er geen onmogelijke situaties. Dat blijkt wel uit het verhaal van Dejah Hall (26). Ze was jarenlang verslaafd aan methadon, cocaïne en heroïne. "Het was 6 december 2012," vertelt ze op Facebook. "Ik was onderweg naar de afgrond, ik had totaal geen controle meer over mijn leven. Ik was werkelijk een monster, in elke betekenis van het woord. Het maakte me niet meer uit of ik leefde of dood zou zijn."


Nieuwe pioniersplek voor PKN in Hilversum (CIP 05-01-2017)

Het Christelijk Spiritueel Centrum, dat sinds januari 2015 onder andere ontspanningsmassages en stiltewandelingen aanbiedt, wordt een pioniersplek van de Protestantse Kerk, meldt het Nederlands Dagblad. Op 13 januari tekent het Centrum een contract met de landelijke en lokale PKN en de meditatieve beweging ‘Vacare’.


Zijn UFO-meldingen een teken van de eindtijd? (04-01-2017)

Zijn de UFO-waarnemingen een teken van de eindtijd? De term UFO is pas na de Tweede Wereldoorlog opgekomen en sinds die tijd wordt er meer systematisch onderzoek verricht. Voor die tijd waren er ook als heel wat onverklaarbare waarnemingen. Gezien de vele verklaringsmogelijkheden voor UFO’s lijkt mij voorzichtigheid op zijn plaats om daarmee onze tijd te duiden. Ik houd het liever op de tekenen der tijden die in Mattheüs 24 genoemd worden.


VU brengt 'onverklaarde' gebedsgenezingen in kaart (Trouw 28-12-2016)

Een groep medici onder leiding van de promoverende huisarts Dirk Kruijthoff verzamelt de komende tijd verhalen van mensen die bij handoplegging of ziekenzalving een omslag beleefden, zoals verlamden die na gebed plots opstaan uit hun rolstoel. Ze willen nagaan of er voor die genezingen misschien toch wetenschappelijke verklaringen zijn. Vinden ze die niet, dan delen ze het label 'onverklaard' uit. Of, als een verklaring net tekortschiet, het label 'opmerkelijk'.


Hoe Boeddha een interieuraccessoire werd (Nieuwe Revue 21-12-2016)

Het boeddhisme is in het Westen een raar soort van misverstand. Het heeft altijd een ijzersterke pr gehad waardoor naast al het moois de schaduwkanten van deze wereldreligie niet gezien werden. Het boeddhisme dat tot voor kort alleen in Azië bestond, heeft in de orthodoxe kern een wereldvreemde leer: voor ons sterfelijken is het leven een grote lijdensweg. Gelukkig willen zijn is een waan die alleen maar leidt tot meer lijden. Op zijn levensweg wordt de mens vergezeld door een leger aan goden en demonen. Dit boeddhisme heeft een ruige en smerige geschiedenis, die de meeste westerlingen niet kennen. In de naam van boeddha is eindeloos veel bloed vergoten. Maar veel fans van boeddhabeelden boeit dat niet.


'Adventskalenders steeds populairder en commerciëler' (nu.nl 11-12-2016)

Religieus trendwatcher bij Young & Holy, Corjan Matsinger vertelt dat de kalenders stammen uit de negentiende eeuw. "In Nederland schijnt de eerste in 1908 gemaakt te zijn door een domineeszoon die warme herinneringen had aan zijn moeder die een aftelkalender had met koekjes. In de jaren zestig en zeventig werd de adventskalender commerciëler. Er werd nog steeds uitgekeken naar kerst maar nu zaten er bijvoorbeeld chocoladerendieren in."


Een aap is niet slim genoeg om te praten (Trouw 10-12-2016)

Will ye larry me? Zo kan een makaak een vrouwtje ten huwelijk vragen. Niet slecht, hè? Waarom heeft de makaak dat dan nooit gedaan? Aan zijn spraakkanaal heeft het niet gelegen. Maar hij had er de hersens niet voor.


Trouwen, dansen en yoga tijdens opening Utrecht CS (07-12-16)

Om 06.30 begon de openingsdag met een yogales. Terwijl het station begon vol te lopen met reizigers, was het op de eerste etage nog rustig. Een handjevol reizigers deed mee aan de sessie. Na de yogales werden de festiviteiten doorgezet met een orkest dat reizigers trakteert op muziek en wordt er gedanst in de hal. Reizigers kunnen bovendien prijzen winnen bij de verschillende winkels op het station.


Door de meesters van de zwijgzaamheid wordt misbruik niet gemeld (Trouw 05-12-2016)

Seksueel misbruik Anderhalf jaar geleden kwamen de eerste verhalen over seksueel misbruik onder Nederlandse boeddhisten naar buiten. Sindsdien zijn er tientallen verhalen bijgekomen. Wat is er aan de hand?


Deze aanbieding in de NUshop Adventskalender mag je niet missen (nu.nl 02-12-2016)

De hele maand december kan je iedere dag een luikje openen in deze speciale NUshop Adventskalender. Achter ieder luikje zit een topaanbieding. 

Opm. redacteur: het specifiek christelijke woord advent nu dus ook al bezoedeld door platte commercie


Wachten op profeet Owuor (Trouw 03-12-2016)

De missie van dr. David Owuor als profeet begint in 2004 als hij voor de derde keer wordt geroepen door God, zoals hij zelf verkondigt. Hij werkt dan als farmaciewetenschapper aan de State Universiteit van New Jersey in de VS en keert terug naar zijn geboorteland Kenia om zijn radicale boodschap te verkondigen. Die is eenduidig: "Wij moeten ons klaarmaken voor de komst van de Messias. Dat kunnen wij alleen doen door in heiligheid te leven. In de kerk van tegenwoordig draait alles om macht, misbruik en geld. We moeten terug naar een kerk vol heiligheid en rechtvaardigheid. En om de mensen tot inkeer te brengen, zijn er nu eenmaal rampen en narigheid nodig. We gaan naar het einde der tijden toe en slechts enkelen - the lucky ones - zullen samen met de Heer overblijven", verkondigt hij overal ter wereld.


Een kleurenmodel om je collega beter te leren kennen - werkt dat? (NRC 02-12-2016)

Een kleurenmodel om collega’s elkaar beter te laten begrijpen? Grote bedrijven als Heineken en ING maken er gebruik van. Maar tegenstanders heeft de methode ook: „Je zou er net zo goed een horoscoop bij kunnen pakken.”


Derden mogen straks meekijken in je bankrekening  (Trouw 01-12-2016)

De hoogte van je loon, je hypotheek, een aankoop bij Christine le Duc of een bezoek aan de psycholoog; vanaf januari 2018 kunnen derden meekijken naar de privébankgegevens. Tenzij de rekeninghouder duidelijk nee zegt tegen de bank die jouw gegevens straks op verzoek van andere bedrijven door moet leveren.

Een nieuwe stap op weg naar 666 en het rijk van het beest


Wat onze cultuur aan het christendom dankt (Trouw 26-11-2016)

Schoppen tegen de joodse en christelijke traditie is populair. Toch reiken de wortels van de westerse beschaving diep in die tradities. Sam Janse belicht vijf schatten.


Christelijke varianten van mindfulness populair (RD 02-07-2016)

Om de stress de baas te blijven, zoeken tal van christenen hun heil bij christelijke varianten van mindfulness. Cursussen, trainingen en retraites onder noemers als ”christfulness”, aandachtig leven of christelijke meditatie en mindfulness vinden gretig aftrek, blijkt uit onderzoek van het RD. Christenen zijn verdeeld over mindfulness. Sommige therapeuten zien het als een techniek die je prima los kunt zien van de boeddhistische achtergrond. Anderen vinden dat de training op gespannen voet staat met de christelijke geloofsovertuiging, omdat mindfulness ervan uitgaat dat je je kracht en het goede in jezelf moet vinden.‘Boeddhisten begrijpen dit dus al eeuwenlang’ (NRC 12-10-2016)

James Kingsland (49) raakte tijdens een bezoek aan een boeddhistisch klooster gefascineerd door meditatie. In Siddhartha’s brein beschrijft de wetenschapsjournalist wat er in onze hersenen gebeurt als we mediteren.

Opm. van redacteur: Mr. Kingsland, begrijp ik u niet goed? Evolutie houdt toch een verbetering in opgaande lijn in?
(of zou het christelijke verhaal van de zondeval dan toch kloppen?) En ja, je kon erop wachten, dan volgt natuurlijk weer het verhaal over mindfulness, met weer niets over de risico's. Ook ontbreekt het feit dat het om symtoombestrijding gaat en het de echte problemen niet oplost. Zie de twee artikelen hieronder en  de overige artikelen en commentaren op onze mindfulness-pagina.


Zullen we stoppen met mediteren? Het heeft niet zoveel nut (Wel.Kringen 11-10-2015)

Mediteren is hot. Hipsters in de grote stad zweren erbij, evenals CEO’s in Silicon Valley, maar waarom eigenlijk? Professor Adam Grant vroeg voor The New York Times een aantal experts naar het nut van mediteren. Geen van de antwoorden was uniek voor meditatie. Met andere woorden: je kunt net zo goed een dutje gaan doen.
Meditation, can it actually be bad for you?  (Independant 21-05-2015)

If it's so powerful, might meditation also do harm to sensitive souls? Researching a mass murder, Dr Miguel Farias discovered that, far from bringing inner peace, it can leave devotees in pieces.Nieuw instituut strijdt tegen 'tekort aan kennis over religie' (Trouw 24-10-2016)

Negen Nederlandse universiteiten en onderzoeksscholen gaan samenwerken om de kennis over religie en levensbeschouwing in de samenleving te vergroten. De Netherlands Academy of Religion (NAR) wordt morgen gelanceerd en moet "Nederland toekomstbestendiger maken voor de uitdagingen die religie in de 21ste eeuw zal opleveren".

"Veel kerken verliezen weliswaar leden, maar er gaan nog steeds 800.000 mensen wekelijks naar de kerk. En er zijn andere geloofsopvattingen en vormen van spiritualiteit die juist groeien: pinksterkerken, de islam, orthodox-protestanten, ongebonden spiritualiteit. Op dit moment, laat Amerikaanse onderzoek zien, is 84 procent van de wereldbevolking religieus. En dat percentage groeit naar 87 in 2050.


Christelijke tienermeisjes opgepakt: "Het is een eer om gevangen te zitten" (CIP 21-10-2016)

De vier deelden het christelijke boek ‘Let’s speak the truth in love: answers to questions by Ahmed Deedat’ uit. Dit boek geeft antwoorden op de vragen die een islamitische geleerde stelt over het christelijk geloof. Moslims zeiden dat het boek een belediging was voor de islam en half september viel een groep het kerkgebouw van de Protestantse Meserete Kristos Church in Babile aan. Ze beschadigden deuren en ramen. Ook een andere kerk, de Full Gospel Church werd later beschadigd.


Yoga voor militairen? Daar win je de oorlog niet mee (R.D. 20-10-2016)

Yoga en yogalessen zijn verre van neutraal, en dat maakt de stap van de krijgsmacht bedenkelijk. Yoga is geen onschuldige ademhalingstechniek. De lichamelijke en de spirituele componenten zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Voor meer commentaar verwijzen wij naar ons artikel over yogaWat nu God niet meer zeker is van zijn plek? (Trouw 16-10-2016)

Zo'n tweehonderdvijftig mensen kwamen zaterdag naar het Geestdrift Festival in Utrecht om na te denken over zingeving, schoonheid en gerechtigheid. "God is de grote afwezige die in alles aanwezig is."
Geestdrift is een jaarlijks festival waar zingeving, schoonheid en gerechtigheid centraal staan. Een bonte stoet dichters, denkers en kunstenaars komen aan het woord over die hele grote vraag die de postmoderne mens pijnigt nu God niet meer zeker is van zijn plek: wat nu? Dit alles onder het genot van speciale bieren en biologische hapjes, want het moet wel hip zijn.

Wat als de realiteit die wij dagelijks beleven eigenlijk een uitgekiende simulatie is? Het is een theorie die door Tesla-topman Elon Musk wordt aangewakkerd, en waarnaar nu ook wetenschappelijk onderzoek wordt gevoerd. Hoe kunnen we de werkelijkheid van de schijnwereld onderscheiden? (niet abonnées mogen De Morgen gratis uitproberen)


Omstreden Cohen begint aan tweede goeroe-carrière (Trouw 04-10-2016)

Na drie jaar van de aardbodem te zijn verdwenen, maakt de Amerikaanse spirituele leider Andrew Cohen aanstaande zaterdag zijn rentree. Ex-volgelingen zijn geschokt. 'Hij transformeerde van een bijzondere persoonlijkheid tot een pathologische narcist.'


Radicale ‘koeienbeschermers’ worden steeds gewelddadiger in India (NRC 27-09-2016)

De term koeienbeschermer is het afgelopen jaar het Indiase vocabulaire binnen geslopen. Sinds het aan de macht komen van de BJP, de op hindoeïstische grondslag opererende partij van premier Narendra Modi, roeren hindoeradicalen zich steeds openlijker. In de meeste Indiase deelstaten is het slachten van koeien verboden.
„Als we een truck hebben aangehouden voelt het alsof we drugs hebben genomen”, zei Kumar in een undercover tv-reportage. De Indiase onderzoeksjournalisten van India Today toonden daarin aan dat de groep nauw samenwerkte met de politie.


De nieuwe baan van Harry Potter: dominee (Trouw 23-09-2016)

"I'm not religious, but listening to the Harry Potter and the Sacred Text podcast is basically my church now"

Harry Potter als populaire podcastpredikant: het is niet meteen de carrière die J. K. Rowling voor haar fictieve tovenaartje had uitgestippeld. Toch staat een podcast van twee religiewetenschappers over Harry Potter in de top drie van de religie-afdeling van iTunes, tussen bekende bijbeluitleggers als Tim Keller, John Piper en Joyce Meyer.


Bijbel verkozen tot 'Belangrijkste Boek van Nederland' (Nu.nl 23-09-2016)

De Bijbel, een uitgave in hedendaags Nederlands uit 2004, is verkozen tot het Belangrijkste Boek van Nederland. Op de tweede plaats is Het Achterhuis van Anne Frank geëindigd.


Vooral hoogopgeleiden bezoeken een alternatieve genezer (NRC 22-09-2016)

Sinds oosterse filosofieën, religies en spiritualiteit in de jaren zestig hun intrede deden in het Westen, maken Nederlanders in toenemende mate gebruik van alternatieve geneeswijzen. Margry enquêteerde deze zomer 1.400 mensen. Ongeveer de helft van hen zegt alternatieve behandelingen te ondergaan. Volgens de jongste peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), uit 2014, laten één miljoen Nederlanders zich alternatief behandelen.
„Paradoxaal genoeg heeft volgens ons onderzoek 83 procent van de mensen die een alternatieve genezer bezoeken, een hbo- of wo-opleiding.” Paradoxaal, want „de gedachte is vaak dat hoogopgeleiden zich niet met alternatieve geneeswijzen zouden inlaten”.


Beroemde exorcist Gabriele Amorth overleden (CIP 19-09-2016)

De Italiaanse priester Gabriele Amorth, de beroemdste exorcist van de katholieke Kerk, is op 91-jarige leeftijd overleden.Amorth was vermoedelijk de beroemdste exorcist van de katholieke Kerk dankzij zijn vele boeken, interviews en lezingen over exorcisme in de hele wereld. Amorth was vaak fel met zijn uitspraken. Zo zei hij eens: "We zien het aan wetten die totaal tegen de natuur ingaan zoals scheiding, abortus en 'homohuwelijk'. We zijn God vergeten! Daarom zal God de mensheid spoedig op een zeer krachtige manier waarschuwen. Hij weet hoe Hij ons aan zijn aanwezigheid moet herinneren.


Derde Nederlanders heeft Boeddhabeeld (CIP 16-09-2016)     
 
Een op de drie Nederlanders heeft een Bhoeddabeeld in huis, blijkt uit onderzoek van het Tropenmuseum in Amsterdam. Wat er achter die beeldjes schuilt is bij veel mensen echter onbekend, meldt het museum, op basis van een odnerzoek onder duizend Nederlanders. Bijna 90 procent van de Nederlanders weet vrijwel niets over de religie. En dat is opvallend.

Opschudding in Zenland: een van de grootste yogaleraren is beschuldigd van seksueel misbruik. Op Facebook ontstond een pittige discussie tussen zijn aanhangers en zijn critici. De parallellen met de katholieke kerk logen er niet om: aanklachten waren jarenlang verzwegen, onder meer uit angst het imago van de yoga te beschadigen.


Experiment met 'godhelm' op Lowlands was nep (Volkskrant 29-08-2016)

Het was dus nep. De 180 vrijwilligers die vorig weekeinde op muziekfestival Lowlands deelnamen aan een experiment met een 'godhelm' die mystieke ervaringen zou opwekken in het brein, kregen een ingewikkeld uitziende fophelm op hun hoofd. Niettemin zei achteraf liefst de helft dat de helm bij hen ongewone, mystiek aandoende gevoelens had opgewekt.Buigen voor Boeddha maar bidden tot Jezus (CIP 24-8-2016)

De 15-jarige Shiloah wordt door haar docenten gepest omdat ze weigert mee te doen met boeddhistische rituelen. “We moeten bloemen brengen naar het beeld en het aanbidden”, vertelt ze. “Wanneer ik niet onder het ritueel uitkom, doe ik net alsof ik Boeddha aanbid. Dan vouw ik mijn handen, maar stiekem bid ik tot de Here God.”


Wereldraad van Kerken en Al-Azhar werken samen (Kerknet 22-8-2016)

Een 40-tal jongeren uit 14 landen buigen zich over geweld en geloof en gaan na hoe zij vrede en verstandhouding kunnen bevorderen.


'Mijd zelfhulpboeken, ze maken je narcistisch' (Trouw 21-8-2016)

"Ze prediken een filosofie die draait om jezelf, om je eigen ik. Je moet 'je ware zelf' zijn, 'ontdekken wie je bent' en leren om 'van jezelf te houden'.
Dergelijke boodschappen kunnen gemakkelijk leiden tot narcisme, maar ook tot een blijvende ontevredenheid met wie we zijn. De constante druk om ons als persoon te moeten ontwikkelen en groeien put ons uit en kan zelfs leiden tot angst - ben ik wel goed genoeg? - en depressiviteit: ik kan het niet bijhouden.Kankerkliniek begon op zolder in Venlo (Trouw 16-08-2016)

De omstreden Duitse kankerkliniek in Bracht, waar mogelijk tientallen Nederlandse patiënten onder verdachte omstandigheden zijn overleden, had stevige Limburgse wortels. De kliniek begint in juli 2013 in Venlo, onder de naam Stichting Kankerbehandelen en is opgezet door André Hartel, een voormalige longkankerpatiënt, rijschoolhouder en handelaar in onder meer wasdrogers op gas. Tot de betrokkenen behoorden verder een voetreflexzonetherapeute, een eigenaresse van een praktijk voor intuïtieve ontwikkeling, een verpleegkundige en een voormalige arts.


Met kaarsjes en spreuken de geesten te lijf  (Trouw 16-08-2016)

Buiten de kerkmuren noemen evenveel mensen zich religieus of spiritueel als daarbinnen, meldde 'God in Nederland', het grootschalige sociologische onderzoek waarvan onlangs de vijfde editie verscheen. Mensen knutselen hun eigen levensbeschouwing in elkaar en putten daarbij vrij uit 'oude' en 'nieuwe' spiritualiteit. Verschillende tradities lopen dwars door elkaar. Een christelijke kaars met een afbeelding van Jezus om geesten te verdrijven is daarbij niet ongewoon.


Sport en Bijbel: Winnen is belangrijker dan meedoen (debijbel.nl 15-08-2016)

Winnen is dus belangrijker dan meedoen. Maar, de eerste prijs in een atletiekwedstrijd win je niet zomaar. Dat is in het leven van christenen net zo. Paulus wil hier duidelijk maken: Als je de eerste prijs wilt winnen, dan zul je sterker moeten zijn dan je concurrenten. Zorg ervoor dat je tegenstanders niet verhinderen wat jij wilt bereiken. Maar ken ook jezelf: let op de tegenstand die in jezelf zit. Winnen vraagt training, zelfkennis, toewijding, zelfbeheersing, doorzettingsvermogen. Je moet er veel voor doen. Maar de uiteindelijke prijs is dan ook geen gewone prijs: het is een nieuw leven.


Archeologen voor raadsel na vondst 'magische spreuken' (A.D. 10-08-2016)

Archeologen staan voor een raadsel: bij opgravingen in het noorden van Servië zijn bij tweeduizend jaar oude skeletten kleine zilveren en gouden rolletjes gevonden met 'magische spreuken'. De teksten zijn geschreven in het Aramees.


Vier zelfhulpmythes ontkracht: positief denken is nutteloos (wel.nl 08-08-2016)

Zelfhulpboeken blijven onverminderd populair. Bekijk de lijstjes met meest verkochte boeken en de helft daarvan belooft je leven beter te maken. Ze geven allemaal gelijksoortige adviezen: positief denken, uit je comfortzone komen en je intuïtie volgen. Allemaal onzin, vindt een Deense hoogleraar psychologie die een ‘anti-zelfhulpboek’ schreef.


Good Good Father - Jenn & Brian Johnson (Bethel Church 2016)

Oh and I've seen many searching for answers far and wide
But I know we're all searching for answers only you can provide
'cause you know just what we need before we say a word.


Het probleem Pokémon en Pokémon Go (B@O juli 2016)

Dat spelen met het occulte gevaarlijk is, blijkt weer uit de rage met Pokémon Go. Op de website van Bijbel en onderwijs treft u een informatief artikel aan. Gevaarlijk ... niet alleen door het plotsklaps oversteken van een straat om het monster te vangen, maar ook door de verbeelding van bovennatuurlijke aantrekkingskracht op je smartphone.Pokemon Go is anti Christian, praises ‘witchcraft and sorcery’, says Pope (WNDR 02-08-21016)

The new Pokemon Go frenzy has reached the highest sphere of the Vatican as Pope Francis has solemnly condemned the game as “anti Christian” and “a danger to younger generations” accusing the game of praising “witchcraft and sorcery”, occult practices opposed to Christian values, he said during a speech yesterday.


Pas nu snap ik Hesse echt (Trouw 30-07-2016)

Rond 1970 was zijn werk een ware hype onder de flowerpowergeneratie die in het opkomende welvaartsparadijs zocht naar andere dan materiele waarden. Meer dan vijftig jaar na zijn dood lijkt Hesse rijp voor een revival. Twee hervertalingen bieden een jongere generatie de gelegenheid om kennis te maken met een schrijver voor wie een innerlijk leven minstens zo vitaal was als een succesvol maatschappelijk bestaan.

Hier
vindt u een bespreking het boek "Demian' op onze website


In Twente voelen de kabouters zich zeer op hun gemak  (Trouw 28-07-2016)

Een informatiebord legt uit dat op deze plek ooit geofferd werd aan de heidense godin Tanfana, 'omringd door allerlei boze geesten en hellehonden'. Riemersma zucht bij het zien van de tekst. "Duivelse krachten? Dat heeft de kerk ervan gemaakt. Wij hebben andere boodschappen gekregen. Ze is van oorsprong een nimf en heeft ons gevraagd haar te helpen met de nieuwe tijd mee te gaan." Van Oort is zichtbaar in haar element. Ze ziet overal lichtstralen. "Geel, met roze gevuld." Riemersma: "Hoor je dat? De liefde is hier!"


Waarom Harry Potter blijft betoveren (DeMorgen 27-07-2016)

De hype rond het achtste Harry Potter-boek kwam traag op gang, maar is een feit. Ook al is het eigenlijk geen roman maar een voorlopige versie van een theaterscript. Wat verklaart die blijvende aantrekkingskracht van de tovenaarsleerling?

'Rowling is erin geslaagd een breed universum rond Potter te creëren. Boeken, films, speelgoed, maar ook spin-offs en zelfs pret­parkat­trac­ties. 'Het hoeft niet eens rond Potter zelf te draaien. Zolang het zich maar afspeelt binnen dat universum waarin de fans zich emotioneel betrokken voelen' (Stijn Joye, onderzoeker Centre for Cinema and Media Studies UGent)


Reusachtige 'UFO-basis' ontdekt voor kust Mexico (A.D. 25-07-2016)

Onderzoekers hebben 72 kilometer ten westen van de Mexicaanse kust in de Golf van Californië een mysterieuze structuur op de zeebodem aangetroffen. Volgens fanatieke UFO-spotters, die lucht kregen van de vondst, zou het kunnen gaan om een nooit eerder ontdekte basis of stad van een buitenaardse beschaving. Ze dringen aan op een nadere inspectie van de in hun ogen hoogst merkwaardige lijnen.


Zweven in het ziekenhuis (NRC 18-07-2016)

Hypnotherapie en mindfulness werden door artsen lang gezien als kwakzalverij. Nu wordt deze en andere aanvullende zorg vaak in het ziekenhuis aangeboden. Als onderdeel van de behandeling of als extraatje voor de patiënt.

Voor commentaar en meer artikelen over mindfulness treft u een speciale pagina op deze website aan.


Begraafplaats van Filistijnen ontdekt in Israël (NU.nl 11-07-2016)

In de Bijbel worden de Filistijnen beschreven als een wreed volk dat een felle strijd voerde tegen de oorspronkelijke bewoners van Israël. In het verleden zijn al veel kruiken en andere gebruiksvoorwerpen van het volk opgegraven, maar nauwelijks lichamelijke resten.

Romelu Lukaku, voetballer bij het Belgisch nationaal elftal, leest veel psalmen. Journalist Ruben Van Gucht van Sporza verraste hem tijdens een interview door hem een Bijbel te geven en te vragen wat hij had gelezen die dag. Het leverde mooie televisie op. "Als ik ergens naartoe ga en ik vergeet mijn Bijbel, voel ik mij slecht. Ik haal mijn kracht daaruit."


Koalabeer mag EK-duels Duitsland niet meer voorspellen (Nu.nl 20-06-2016) 

De dierentuin in Leipzig laat koalabeer Oobi-Ooobi niet langer de resultaten van de wedstrijden van de Duitse ploeg op het EK voetbal in Frankrijk voorspellen. Bij het WK van 2010 was het nog octopus Paul die de uitslagen van het Duitse voetbalelftal voorspelde.


'De zakenman achter het 'Evangelie van Jezus' vrouw' (Trouw 18-06-2016)

Wetenschappers kwamen er niet uit. Was het manuscript over de 'vrouw' van Jezus de vondst van de eeuw, of toch een geraffineerde vervalsing? Het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic denkt nu het antwoord te hebben. Een zoektocht naar de herkomst van het manuscript leidt naar een ex-pornobaas die ooit egyptologie studeerde. (Zie ook artikelen 17-04-2014 en 27-10-2012)


'Deze tijd lijkt op de Industriële Revolutie, maar dan sneller' (Trouw 16-06-2016)

De razendsnelle technologische ontwikkelingen bieden enorme kansen, denken de oprichters van de vandaag geopende Nederlandse tak van de Singularity University. Welke ideeën liggen daar aan ten grondslag?

Futuroloog Kurzweil is verklaard aanhanger van het transhumanisme, een beweging die ernaar streeft om de biologische oorsprong van de mens te overstijgen, door het brein in te scannen en als softwareprogramma te bewaren. Met deze theorie van onsterfelijkheid werd Kurzweil mikpunt van spot voor filosofen als John Gray, die bij hem de diagnose van een God-complex stelden.Dan Brown schenkt 300 duizend euro aan Amsterdamse Ritman Library (Volkskrant 16-06-2016)

De Ritman Library heeft een collectie van boeken en manuscripten op het gebied van westerse spiritualiteit, zoals de hermetica, alchemie, mystiek, rozenkruisers en kabbala. 'In de hermetiek staat de geest centraal: door jezelf te leren kennen, leer je god kennen. Hierdoor kan je de samenhang tussen alles in de wereld, dat wat zichtbaar en onzichtbaar is, zien', aldus Ritman. 'Eigenlijk is een zoektocht naar zingeving dat wat de auteurs in onze collectie bindt.'Bram Krol: Jacht op christenen in Nepal lijkt begonnen (R.D. 16-06-2016)

De zendeling, die volgende week weer naar Nepal wil afreizen, stuurde donderdag een alarmerend persbericht naar de christelijke media. „Nepal als haatland. Het zat in de lucht. Nu is het zover. Zeven gelovigen zitten al een week vast. Hun fout? Ze hebben op twee christelijke scholen iets verteld over Christus. Vierentwintig jaar was dat niet het minste probleem. Maar India staat erop dat Nepal een fanatiek hindoeland wordt, zonder vrijheid van religie. Net als India momenteel.”


Godsdienstvrijheid in India wassen neus (N.D. 11-06-2016)

India is een modern land, waar de vrijheid van godsdienst is verankerd in de grondwet, benadrukte premier Narendra Modi woensdag in een toespraak in het Amerikaanse Congres. In de praktijk valt het met die godsdienstvrijheid nogal tegen, merken vooral moslims en christenen in India.


Zeventig boeddhisten omsingelen kerk in Bangladesh (CIP 3-6-2016)

Buiten werden de christenen geslagen en verwond door de woedende menigte. Zelfs zodanig dat twee van hen in het ziekenhuis belandden.


Is zen een religie? (Filosofie Mag. 01-06-2016)

Zen pretendeert een ondogmatische leer te zijn. Maar in de praktijk is daar weinig van te merken, ondervond filosoof Jan Bor. Wanneer verwordt een spirituele leer tot religie? Bor trekt een scheidslijn tussen ‘overgave’ en ‘onderwerping’.


Waarom uw sterrenbeeld waarschijnlijk verkeerd is (HLN 26-05-2016)

Slecht nieuws voor liefhebbers vab Astrologie: wellicht leest u al heel uw leven de verkeerde horoscoop. 86 procent van de mensen zijn immers geboren onder een andere constellatie dan hun sterrenbeeld.
Brief van Bob Dylan geveild: "Je zult sterk zijn in de Heer" (CIP 20-5-2016)

"Blijf bidden en kijk niet meer achterom. Strek je uit naar wat voor je ligt. Ik zend je liefde en bid voor nog meer kracht voor je. Altijd in de naam van Jezus Christus de Zoon van God"


Het leek zo’n bijzondere vondst. Aan de hand van oude sterrenkaarten ontdekt een Canadese tiener een verborgen Maya-Stad in de Mexicaanse jungle. Wetenschappers staan versteld, media zijn lyrisch. Maar de verloren stad bestaat niet. Wat de vijftienjarige William Gadoury op satellietbeelden aanzag voor een eeuwenoude ruïne, is in werkelijkheid een verlaten maïsakker. Dat zeggen verschillende Maya-experts die op de vondst reageren. Ze bekritiseren de media die het nieuws klakkeloos hebben overgenomen.


‘Er bestaat niet zoiets als het ware ik’ (NRC 6-5-2016)

Michael Puett (51) geeft colleges over Chinese filosofie die enorm populair zijn. Nee, die hebben niets met boeddhisme of mindfulness. Een zoektocht naar jezelf brengt je nergens.

Mindfulness is gebaseerd op de boeddhistische gedachte dat je moet onthechten en geen oordeel moet vellen, opdat je innerlijke vrede vindt. Maar je ontwikkelt je niet door je terug te trekken uit de wereld en te mediteren. Het vredige gevoel dat je dan eventjes hebt, verdwijnt toch weer zodra je met de buitenwereld in aanraking komt. Door juist naar buiten te kijken en de interactie met jezelf en de ander te verbeteren, kun je als mens verbeteren.”

Vier rondes van een uur. Mediteren en zingen in een zweethut is een fysieke en spirituele ervaring. Bijna elk weekend is wel ergens in Nederland een ceremonie.


Met Norman Freeman zoek naar God (Tubantia 31-03-2016)

Een tv-programma over God klinkt misschien niet sexy, maar met de geliefde Oscarwinnaar Morgan Freeman aan het roer...? Met de acteur die ooit zelf Onze Lieve Heer speelde, heeft National Geographic goede hoop op succes voor haar prestigieuze serie The Story of God. Het kan geen toeval zijn dat uitgerekend hij door National Geographic werd gevraagd voor de prestigieuze driedelige tv-reeks The Story of God waarin hij overal ter wereld heilige plaatsen bezoekt en gelovigen van alle vormen van religie ondervraagt op zoek naar antwoorden op de grote levensvragen. En de zender zal blij met hem zijn. God is misschien niet zo'n sexy onderwerp, maar met niemand minder dan Morgan Freeman aan het roer...?


Vijf uitspraken van Martin Kamphuis over boeddhisme (CIP 18-03-2016)

Martin Kamphuis was boeddhist totdat hij in aanraking kwam met christenen. Momenteel waarschuwt hij tegen de invloed van oosterse religies, ook op de kerk. Onlangs sprak hij over de andere kant van het vriendelijk ogende boeddhisme. Het Reformatorisch Dagblad sprak met hem. CIP.nl zet een aantal uitspraken op een rijtje.


Ex-boeddhist Kamphuis: Westen ziet zwarte kant boeddhisme vaak niet (RD 17-03-2016)

Jaren was hij actief boeddhist. Tot een ontmoeting met Australische christenen hem veranderde. Martin Kamphuis houdt nu – samen met zijn vrouw – door heel Duitsland lezingen en preken waarin hij waarschuwt tegen de invloed van oosterse religies, ook op de kerk.


Spiritualiteit lijkt een versleten begrip (Trouw 16-03-2016)

Het aantal spirituelen in Nederland is de afgelopen jaren met ruim 10 procent gedaald, blijkt uit het onderzoek 'God in Nederland'. Zijn we echt minder spiritueel of willen we liever niet zo genoemd worden?


God niet meer in Nederland? (PKN 15-03-2016)

Ds. Arjan Plaisier reageert op de resultaten van het onderzoek ‘God in Nederland 1966-2015’. ​Een tienjaarlijkse koude douche, zo typeerde Stefan Paas de uitkomst vanGod in Nederland 1966-2015. Wat te verwachten viel en uit nog recente onderzoeken al bleek, wordt opnieuw bevestigd: geloof in God en kerkelijkheid dalen verder. De grootste klappen vallen bij de Rooms-Katholieke Kerk. Het beste doen de kleinere ‘orthodoxe’ kerken het: zij tonen zich vitaal.
De kerk komt op eigen benen te staan. Het cultuurchristendom verdwijnt. De kerk is niet langer kerk van het volk. De idee dat we het kerkelijk leven zonder al te veel nadenken kunnen continueren steunt nergens meer op. En daarom is het tijd om weer bewust te leven uit de bronnen van het geloof. Het is tijd voor het ‘back to basics’. Het is nu of nooit. Het is tijd om de vreugde van het geloof in Christus opnieuw te ontdekken. Om, hoe klein ook, een gemeenschap te zijn van broeders en zusters die elkaar gegeven zijn. Het is tijd om in alle bescheidenheid getuige te zijn van ‘het goede leven’, in woord en daad.


Ntjam Rosie: "Ik wil Gods liefde niet verbergen" (CIP 15-03-2016)

Soul- en jazz-zangeres Ntjam Rosie (1983) werd geboren in Kameroen en emigreerde op haar negende samen met haar moeder naar Nederland. Deze zondag is ze te gast bij Hour of Power en bespreekt ze met Jan van den Bosch onder andere haar laatste gospelalbum 'The One'. "Als tiener ben ik veel bezig geweest met levensvragen. Wat is nu de juiste weg voor mij en wat is waarheid? Op een gegeven moment ben ik via Jezus bij God uitgekomen," vertelt Rosie. "Toen ik in 2009 terugkeerde naar Kameroen kreeg ik weer dorst naar God. Ik bouwde sindsdien mijn relatie met Hem op door zelf de Bijbel te lezen in plaats van gepusht te worden door anderen. Ik ben ontzettend door Hem geliefd en wil dat niet verbergen."


De kerk als op de draad versleten (ND 14-03-2016)

Met een grote conferentie wil het Evangelisch Werkverband dominees laten ervaren hoe de Heilige Geest kan werken. ‘Een traditionele predikant kan te snel tevreden zijn met de situatie waarin hij zich bevindt.’  Missioloog Stefan Paas noemde het net verschenen rapport God in Nederland 1966-2015 in deze krant een om de tien jaar terugkerende, koude douche. Dat beeld spreekt Hans Maat wel aan. Maat is directeur van het Evangelisch Werkverband in de Protestantse Kerk in Nederland, de grote protestantse volkskerk die fors in ledental blijft dalen door verdere ontkerkelijking en vergrijzing, voorspelt het rapport. ‘Maar een koude douche laat je niet alleen schrikken, je wordt er wakker van en je bent helemaal fris om iets nieuws op te pakken.’


'We richten ons steeds meer op yoga in plaats van God' (Volkskrant 14-03-2016)

Steeds minder Nederlanders noemen zich gelovig en ook het aantal spirituelen neemt af. Dat blijkt uit het onderzoek 'God in Nederland', dat elke tien jaar wordt uitgevoerd door de KRO. 'Mensen zijn spiritualiteit gaan zien als luxebehoefte', zegt filosoof Stine Jensen (tevens atheïst en overtuigd beoefenaar van yoga) in de Nieuwsbreak. Ik denk dat er wel degelijk behoefte aan is, getuige het grote aantal mensen dat iets met yoga of mindfulness doet. Ook bleek uit een nationale brainstorm 'wat moeten kleuters in 2032 leren' dat veel mensen willen dat kinderen op school iets met filosofie doen. Socioloog Paul Schnabel concludeerde hieruit dat er in de huidige samenleving een spiritueel tekort is. De trend is dat we ons steeds meer richten op yoga, spiritualiteit en mindfulness en niet meer op een persoonlijke God.'


Grenzen tussen religie, spiritualiteit en zingeving vervagen (Trouw 13-03-2016)

God in Nederland Kerklidmaatschap en kerkbezoek zijn niet langer goede maatstaven om het christelijk geloof in Nederland in beeld te brengen. Grenzen tussen religie, spiritualiteit en zingeving zijn vervaagd: buiten de kerkmuren zijn er evenveel mensen die zich religieus of spiritueel noemen als daarbuiten, meldt de vijfde editie van het 'God in Nederland'.
Het christendom vormt in Nederland geen overkoepelend verhaal meer waar een meerderheid van de Nederlanders zich naar richt en door laat motiveren. Die beweging is al langer aan de gang, en een tijdlang ging de afkalving van het christendom in Nederland gepaard met een groei van de groep mensen die zich als spiritueel beschouwt. Maar die groei is gestopt. Sterker nog: de groep mensen die zich spiritueel noemt, is geslonken. Een derde van de Nederlanders beschouwt zich nu als spiritueel. Tien jaar terug gold dat nog voor vier op de tien Nederlanders. Minder mensen noemen zich gelovig, en minder mensen noemen zich spiritueel.


Bekeerde Tibetanen brengen bolwerk in beweging (ND 11-03-2016)

Oud-boeddhist Martin Kamphuis schreeft een proefschrift over de unieke bekering van negen Tibe­taanse boeddhisten. Zij zien hun bekering als goddelijk ingrijpen, ontdekte hij. Hij maakt dit weekeinde op uitnodiging van (onze) Stichting Sense een kleine tour door Nederland en spreekt daarbij ondermeer in Zwijndrecht, Amersfoort, Oldebroek en Hardinxveld-Giessendam. Lees het gehele artikel op BlendleWhat is going on?
  Overal ziet Trump complotten (NRC 05-03-2016)

Trump heeft een bondgenoot. Eentje die net zo hard schopt tegen de gevestigde orde als hij: website Infowars, van radiopresentator Alex Jones. Jones (42) is Amerika’s bekendste complotdenker, en een invloedrijke stem in de ideeënoorlog die onder Republikeinen is uitgebroken. De Texaan richt zich al jaren in zijn radioprogramma’s tegen de elites in politiek en media. Infowars – motto: ‘Er is een oorlog bezig om uw hersenen’ – is zijn belangrijkste podium.


Henk van Os: Ik heb wel wat met Franciscus van Assisi gemeen (Trouw 27-02-2016)

Over Franciscus bestaan ontzettend veel verhalen. Over hoe hij eerst een rijkeluiszoontje was en toen afstand nam van zijn vader en voor armoede koos; hoe hij in afzondering in de natuur ging bidden; over de wonderen die hij verrichtte; over hoe sterk hij zich inleefde in het lijden van Jezus, tot hij zelfs de wonden - stigmata - overnam; over hoe charismatisch hij kon preken, zodat zelfs de vogels luisterden.
Hij had zo'n succes dat de kerk onmiddellijk begreep dat ze hem in moest lijven. Achtereenvolgende pausen hebben dat ook gedaan. Van Os: "Beroemde tijdgenoten van hem, zoals Thomas van Aquino en Dominicus, ontwikkelden een leer, maar Franciscus heeft alleen maar verhalen achtergelaten. Met die verhalen gaf hij aanleiding tot verbeelding, tot het begin van de schilderkunst. Voor die tijd bestond die nog nauwelijks. De Franciscanen hadden goed door hoe belangrijk de kunst was voor de promotie."'Homeopathie is niet effectiever dan placebo' (nu.nl 20-02-2016)

Homeopathie is niet effectief bij verschillende ziekten. Onderzoekers stellen dat, buiten een placebo-effect, de behandeling geen waarneembare effecten teweegbrengt.
Onderzoeker Paul Glasziou was opgelucht dat zijn onderzoek naar de effecten van homeopathie was afgerond. "Ik begon het onderzoek met een nieuwsgierige houding, maar ik verloor mijn interesse na het bekijken van alle studies die geen enkele waarneembare overtuigende effecten teweegbrachten."In Memoriam Umberto Eco: In niets gelooft niemand (N.D. 20-02-2016)

Umberto Eco (1932) kende de middeleeuwen én de behoefte van ieder mens om overal betekenis aan toe te kennen. 'Als de mensen ophouden in God te geloven', zei hij, 'betekent dat niet dat ze in niets meer geloven, dan geloven ze juist in álles.'


Waarom het overlijden van Umberto Eco wereldnieuws is (Trouw 20-02-2016)

Met het sterven van Umberto Eco is een belangrijke filosoof verloren gegaan. Maar weinigen beseffen welke betekenis zijn boek 'De naam van de roos' had voor de wijsbegeerte in de jaren tachtig, schrijft columnist en filosoof Ger Groot.
Ik weet niet of veel mensen zich er indertijd van bewust waren dat Eco met De naam van de roos een steen gooide in de filosofische vijver van die dagen. Zelf vond hij kennelijk dat er nog wel een schepje bovenop kon. Een paar jaar later schreef hij een nieuwe roman, De slinger van Foucault, waarin zijn 'helden' juist het tegendeel van William van Baskerville vormen. Het zijn mystici die hopeloos verslaafd zijn aan verborgen betekenissen achter álles - en het loopt uiteindelijk met hen slecht af. Om zijn punt nog eens extra te onderstrepen, publiceerde Eco vrijwel tegelijkertijd een filosofische studie over de valkuilen van van zijn eigen vakgebied onder de veelzeggende titel Interpretatie en overinterpretatie.


Chique klassiekers voor 'bescheiden' monniken (Trouw 16-02-2016)

Regering Thailand verdenkt nieuwe boeddhistische opperpatriarch van belastingontduiking. Geweld bij massaal protest van monniken.

De deuren bij de ingang zijn van goud, het plafond is opgesierd met fraaie beschilderingen. Er zijn Chinese vazen, er is een hemelbed en zelfs een antieke koets heeft het tot hier gebracht. Maar de echte pronkstukken staan aan de rand van de zaal. Drie klassieke Mercedessen, alle in zo'n goede staat dat het lijkt of ze net van de band zijn gerold.


Yoga verovert de podiumkunsten: een dubieuze trend (NRC 15-02-2016)

Het is niet a priori slecht om met voorstellingen tenminste deels aan te willen sluiten bij de belevingswereld van het publiek – in het diversiteitsdebat zijn herkenning en representatie heel valide argumenten – en financieel gezien is het voor vrije producenten vaak bittere noodzaak. Maar dat veel mensen ‘ergens aan doen’, is wel een heel mager artistiek uitgangspunt.


Twan Huys verwijt dalai lama alleen maar monoloog te houden (nu.nl 13-02-2016)

Interviewer Twan Huys had tijdens zijn interview in College Tour met de dalai lama te lang te veel respect voor de spirituele leider. De dalai lama had helemaal geen interesse in een dialoog, maar in een monoloog.


Protestantisme is niet uitgespeeld (PKN 13-02-2016)

Het Sociaal en Cultureel Planbureau verdiept zich in de vraag hoe protestants Nederland nog is.

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Dat is een van de veel gebruikte gezegden in de Nederlandse taal met protestants-christelijke roots. Soberheid, zuinigheid en je niet méér voelen dan de ander. Maar hoe protestants is Nederland eigenlijk nog? Het aantal Nederlanders dat überhaupt lid is van een kerkgemeente daalt al decennia lang en steeds meer kerkgebouwen sluiten de deuren. Betekent dit dat mensen minder geloven en geldt dit in het bijzonder voor protestanten? Wij denken van niet, om een drietal redenen.


'Niet druk? Dan heb je geen succes' (Trouw 08-02-2016)


De stress waar veel mensen aan lijden, en die hen uit evenwicht houdt, is geen psychologisch probleem waar je individuen vanaf kunt helpen, betoogt Verhaeghe: het is een maatschappelijk probleem. Het is volgens de Vlaming een misvatting te denken dat burn-out een individueel probleem is van werknemers die niet sterk genoeg zijn of stoer genoeg, maar een structureel probleem van onze maatschappij dat alleen gebaat is bij een structurele oplossing.

We beseffen te weinig dat zingeving iets is dat we samen doen, met minstens drie mensen, die zich inzetten voor een bepaald doel. Dat heeft te maken met gedeelde symbolen, gedeelde woorden, gedeelde taal. Dat kan over werk gaan, maar ook over iets anders. Waar het ook over gaat: zonder gemeenschappelijk doel geen zinverlening."


Sologamy Rises as the Latest Marriage Perversion Trend (Charismanews 02-02-2016)

"Sologamy is the marriage of someone to one's own self—the his- or herness of it is not relevant, although it seems to be mostly women who are doing it." Self marriage is not recognized in the U.S. or Europe, but nevertheless, more reports are surfacing of individuals marrying themselves.

"In some ways same-self marriage is the logical outgrowth of what cultural critic Christopher Lasch described in his 1979 bestseller The Culture of Narcissism. Lasch, building on Sigmund Freud's classic essay 'On Narcissism' of 1916, applied the term to the sense of grandiosity and excessive self-love that seem to mark not only psychologically disordered individuals but post-sixties American society as a whole."


Boeddhistische monniken verstoren opnieuw kerkdienst Sri Lanka (CIP 01-02-2016)

Een groep van zo’n honderd mensen drong op 10 januari onder leiding van twee boeddhistische monniken het kerkgebouw binnen. Ze dreigden de voorganger te mishandelen als de kerkdienst niet zou worden stopgezet.


Anne Alles over Hoop (Hour of Power 24-01-2016)

Anne Alles was nog maar 14 toen ze zwanger werd van een vakantievriendje. Sindsdien is haar leven compleet veranderd. Onlangs schreef ze haar mooie en minder mooie ervaringen op in het boek 'Alles over Hoop'. In deze uitzending vertelt ze openhartig over haar 'haat-liefde' verhouding met God, haar ambities en hoe het is om zo jong moeder te zijn.


Inez van Oord wint prijs voor beste spirituele boek  (nu.nl 24-01-2016)

De prijs is toegekend door een vakjury. "Van Oord schreef een fantastisch mooi en intuïtief boek", luidt het oordeel. "Een titel die verfijnd is uitgegeven, origineel en speels, en tegelijkertijd diepgaand en gedegen is. Een caleidoscopisch dagboek dat voelt als een meeslepende reis met praktische levenslessen."
Het is het eerste boek van Van Oord, uitgever en oprichter van de tijdschriften Seasons en Happinez. De prijs is onderdeel van de Maand van de Spiritualiteit.Yoga tussen de haaien (Leukedingendoen 24-01-2016) Ben jij een yoga-fan en houd je ook nog eens van dieren? Dan moet je hier naartoe! Blijdorp organiseert deze winter samen met Idodidid een waanzinnig yoga-avontuur. Wat ga je doen? Je gaat o.a. in de Haaienzaal verschillende dierenposes doen, terwijl je jezelf waant in de diepzee tussen de haaien, zeeschildpadden en barracuda’s (spannend…)


‘Gedoe en verwarring horen bij het leven’ (NRC 23-01-2016)

Mensen die in Engeland bijstand ontvangen, moeten mantra’s opzeggen om positiever te denken. Dat zijn gewoon pesterijen

Welke bezwaren kun je hebben tegen gelukkige werknemers? Socioloog en politiek econoom Will Davies heeft er een lijstje van. Verplicht geluk, werkgevers die zich bemoeien met je gemoedstoestand, ongelijkheid door uitsluiting van de ongelukkige – geluk is immers ‘iets waar je aan kunt werken’ – werknemers, die worden gereduceerd tot een hoeveelheid data en het compleet uit handen geven van je zelfbeschikking. Ben je ontevreden of ongelukkig op je werk, dan moet je maar aan jezelf gaan werken in plaats van te proberen iets aan je werk te veranderen.


‘Meditatie is geen oplossing voor alles’ (Vrij Nederland 16-01-2016)

Miguel Farias was zelf een meditatiejunkie tot hij tijdens zijn onderzoek naar de effecten van meditatie en mindfulness stuitte op de donkere kanten ervan. ‘Onze veronderstelling dat het alleen maar goed kan zijn, is simpelweg niet juist.’

De 42-ja­rige Portugese psycholoog begon als gelovige, werd steeds kritischer en moest uiteindelijk teleurgesteld concluderen dat meditatie wel ‘een gematigd positief effect’ heeft bij zorgen, somberheid en stress, maar dat andere ont­spanningstechnieken net zo goed werken. Zijn boek, The Buddha Pill. Can Meditation Change You?, werd een genuanceerde blik op de mythes rondom meditatie en mindfulness.


Mindful dokteren (Arts en Auto 05-01-2016)

Mindfulness rukt op in de gezondheidszorg, zeker nu steeds meer blijkt dat het bij een aantal psychische problemen helpt. Ook voor zorgprofessionals zou het een positief effect kunnen hebben – niet alleen voor henzelf maar ook voor hun patiënten.


Voodoo moet Haïti redden (Trouw 04-01-2016)

Zes jaar na de aardbeving raakt het donorgeld op, dus gaat Haïti op eigen benen staan. Ook door meer te leunen op de traditionele natuurreligie van het land, voodoo.
De belangrijkste voodooisant
van het land, Erol Josué was vorig jaar nog in Utrecht op de Nacht van de Poëzie en het Voodoo ToGo Festival, want behalve houngan is hij zanger, danser en dichter met een internationale carrière. Overal verspreidt hij het evangelie van voodoo


Met heel veel mensen een kwartier stilte (AD 23-12-2015)

Op derde kerstdag om 20.00 uur komen in het hele land mensen samen op pleinen, stadsparken en andere openbare plekken. ,,Om de stilte te laten spreken. We steken een kaars aan als symbool voor het licht dat ons verbindt, vervolgens zijn we een kwartier stil. Daarna zingen kinderen het lied Kerstgedachten'', vertelt Yvette Baan van het WY centrum voor Bewust-Zijn.


'De aarde kan best een paar graden warmer' (A.D. 21-12-2015)

Nederlanders hoeven niet wakker te liggen van de gevolgen van klimaatverandering, zegt de invloedrijke econoom en klimaatonderzoeker Richard Tol. 'Het idee dat onze kleinkinderen gevaar lopen omdat de aarde opwarmt, is volslagen mesjogge. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat klimaatverandering nou zo verschrikkelijk is. Tenzij je fondsen werft voor Greenpeace of een politicus bent die zich als redder van de mensheid presenteert. Dan heb je er baat bij om de boel te overdrijven'.


Zo religieus is mindfulness (Trouw 14-12-2015)

Dat mindfulness eigenlijk ook een diep-religieuze, spirituele ontwikkelingsweg is, kan beter binnenskamers blijven. De grondlegger van de westerse variant, Jon Kabat-Zinn legt in Contemporary Buddhism, een tijdschrift voor hoogopgeleide westerse boeddhisten uit waarom: "Om zo veel mogelijk het risico te vermijden over te komen als een boeddhist of new ager of zwever. Want dat zou het streven ondermijnen om mindfulness te presenteren als gewoon common sense, bewezen, en een erkend onderdeel van de mainstream medische zorg." Er staat veel op het spel: de integratie in de reguliere gezondheidszorg en andere sectoren van de samenleving. Dat kan alleen op basis van wetenschappelijke feiten, en is onmogelijk op basis van religieuze voorstellingen.

Conclusie van de auteur: Kabat-Zinn heeft het traditionele boeddhistische theologische bouwwerk zodanig gerenoveerd, dat het beter past bij onze cultuur en tijd.Waarschuwing tegen mindfulness misplaatst (Trouw 19-12-2015)

De overeenkomsten tussen christendom en boeddhisme zijn groot, meent Hessel Posthuma. Dus vanwaar die waarschuwing tegen mindfulness? Zo kun je de boeddhistische 'tien geboden' gemakkelijk naast de oudtestamentische Tien Geboden leggen, inclusief de uitleg daarvan in de Heidelbergse Catechismus.

Opm. van de redacteur:

Dat daar overeenkomsten uit voortvloeien zal geen verwondering wekken, ook andere wereldreligies kunnen aanschuiven, maar over de onoverbrugbare verschillen aan de basis en in de uitwerking komt hij in het geheel niet toe: mensbeeld, reïncarnatie, verlossing, genade (niet door goede werken), zonden die alleen geneutraliseerd, maar nooit uitgewist kunnen worden (karma), het troosteloze rad der wedergeboorte etc. Als Posthuma beweert dat karma en nieuwtestamentisch zondebegrip dicht tegen elkaar liggen, moet ik concluderen dat hij weinig van het christendom weet of begrepen heeft.Heidense godsdienst beleeft reveil, in de racistenkerk (Trouw 03-12-15)

Populair onder Amerikaanse racisten: de Scandinavische god Odin. Beriepen de white supremacists van de Ku Klux Klan zich nog op de christelijke god, de huidige lichting zoekt het in het noordelijke pantheon. De ultieme manier om je af te zetten tegen het christendom, vinden ze. De eerste aanslagen in Odins naam zijn al gepleegd.


Pak milieuvervuiling aan met een gerechtshof voor de aarde (Trouw 03-12-15) Bij de opening van de Klimaattop pleitte president Rafael Correa van Ecuador voor een universele Verklaring van de Rechten van de Natuur én voor het oprichten van een International Court of Environmental Justice. Vrij vertaald: een hof voor de 'aarde'.


Zegelafdruk met naam Hizkia gevonden (RD 03-12-15)

Het betreft de eerste zegelafdruk met de naam van een koning van Israël of Juda die ooit is gevonden in een wetenschappelijke opgraving.


Haat tegen christenen neemt toe in Europa (Uitdaging 30-11-15)

“Bijna elke dag wordt in kerken ingebroken, is er sprake van vandalisme of worden graffiti leuzen op kerkmuren gespoten.” Dat zei het hoofd van het Documentatie Archief Intolerantie tegen Christenen, Gudrun Kugler in Wenen in een interview met de protestantse persbureau idea.


Het geloof van Oprah verbaast door diepgang (Trouw 15-11-2015)

Van Oprah mag je alles geloven. Religie, zegt de tv-ster, helpt mensen overeind te blijven.
Het begint met een belijdenis en een uitdaging. Terwijl een planeet door het beeld glijdt, klinkt de stem van Oprah Winfrey: "Mijn vertrouwen komt voort uit weten dat er een kracht is, een macht groter dan ikzelf, waar ik deel van uitmaak en die deel uitmaakt van mij."


Zuper Zen blijven (NRC 14-11-2015)

Met gesloten ogen, hun benen en voeten onder een dekentje, voert de yogadocente hen door een herfstbos vol ‘intens rode kleuren’ en ‘stevige bomen met grote dikke wortels’, waar ze een vuurvogel ontmoeten en een zaadje planten. Een rood veertje als aandenken moet ze helpen om ook buiten het yogalokaal in balans te blijven. In het hoofd van moderne kinderen is het druk. Heel druk. Internet mag voor hen dan zo vanzelfsprekend zijn als stromend water, ze hebben wel degelijk last van de constante prikkels en het altijd ‘aan’ staan. Een nieuwsgierig kind ontgaat weinig meer, van actualiteiten tot wat zijn vriendjes na school doen; de buitenwereld dringt zich dag en nacht op. En net als bij volwassenen leidt dat tot stress. Kinderyoga groeit snel in Nederland. Scholen en docentenopleidingen „schieten als paddestoelen uit de grond”

Opm. redacteur: In mijn ogen is men onverantwoordelijk bezig. Fantasie is okay, maar visualisaties gaan vaak over in illusies en die disharmoniëren met de werkelijkheid en leiden af van de tocht naar volwassenheid. Illusies worden op illusies gestapeld en komen tot leven in een parallel universum.
'Illusies zijn zelden onschuldig en leiden tot aanvaringen met de werkelijkheid' (Maarten Boudry in Illusies voor gevorderden. Waarom waarheid altijd beter is)


Hoe Justin Bieber van bad boy naar zingende dominee ging (Trouw 13-11-15) Een jongen zit op de dorre grond in zijn trainingspak, een muts over zijn hoofd getrokken. Hij bestudeert de Heilige Schrift, die hij in zijn handen klemt. Nee, dit is geen beschrijving van een puber op een christelijk kamp. Het is een instagramfoto die het 21-jarige popidool Justin Bieber deze zomer postte.De Grote Kerk in Meppel plast terug (CIP 12-11-2015) De Grote Kerk in Meppel plast terug. Iedereen die het waagt om tegen de kerktoren aan te plassen krijgt z'n straal met dezelfde snelheid terug. De kerktoren is namelijk voorzien van een speciale coating die de urine terugkaatst naar de rechtmatige eigenaar.


Ik was in conflict met het geloof en niet zo’n beetje ook (CIP 11-11-15)

Ik was in conflict met het geloof en niet zo’n beetje ook. Uren kon ik vertellen wie en wat niet deugde. Het hele christelijk geloof was een slecht, corrupt en gebrekkig systeem. De kerk, de mensen, de theologie: ik moest er niets van hebben. Een goede spiritualiteit of een relatie met God? Ik was veel te druk bezig met het verkondigen van alle onrecht. Ik was gebotst met het Vierkant en had gezien wat het waard was.


Mysterieuze 'hittevlekken' ontdekt op Egyptische piramides  (nu.nl 10-11-2015)

Wetenschappers hebben met behulp van hittegevoelige camera's mysterieuze warme plekken ontdekt op enkele piramides in Egypte. 
Het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van geheime kamers in de Egyptische piramides wordt waarschijnlijk pas eind 2016 afgerond.
De kerk is reddeloos, tenzij ..... (habakuk 9-11-2015)

Wordt het ooit nog wat met de kerk? Welke reddingspogingen kunnen we nog ondernemen? Nog meer nieuwe liedjes maken? of gaan we terug naar die ene geloofskern: dat wij onszelf geen leven kunnen geven, dat leven alleen van Christus kan komen? In het eenvoudig zien op Christus schuilt een ongekende kracht. Filosofe Simone Weil schreef in haar boek ‘Wachten op God’: ‘Een van de grondwaarheden van het christendom (…) is dat de blik, de aandacht, reddende kracht bezit. De koperen slang is hooggeheven, opdat de diepgezonken en geschonden mensheid hem aanziet en verlost zal worden.’ Geloven is ten diepste zien op Christus. Dus niet kijken naar jezelf. Niet zelf proberen leven te scheppen, dat gaat je toch niet lukken. Het gaat om ‘verlichte ogen van je verstand’ (Efeze 1:18).


God heeft een heel snelle trilling, ver buiten ons bereik (Trouw 9-11-15)

Praten met engelen, er zijn niet veel mensen voor wie het dagelijkse kost is. Bij Annelies Hoornik is dat anders. Zij praat regelmatig met de hemelwezens. Engelen houden niet van poespas, is de ervaring van Hoornik. "Aartsengel Michaël heeft me gezegd gewoon zijn naam te noemen en vervolgens welgemeend te vragen wat ik nodig had", vertelt ze in Onkruid, het maandblad dat zich 'autonoom, spiritueel en groen' noemt.


Meldpunt misbruik boeddhisten geopend (Trouw 2-11-2015)

Er zijn in Nederland al een aantal andere meldpunten met betrekking tot misbruik. 'Wat wij zien is dat mensen die iets te melden hebben over misbruik, dat willen doen vanuit hun boeddhistische achtergrond.
Het is niet duidelijk hoeveel Nederlandse boeddhisten er zijn. Het gaat om een relatief kleine gemeenschap. Volgens de NOS zijn er in ons land ongeveer 50.000 tot 65.000.


Nederland is óm, Halloween is een blijvertje (nu.nl 30-10-2015)

Het feest des doods is zelfs tot in bejaardenhuizen doorgedrongen, meldt Ineke Strouken, kenner van de volkscultuur en directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) in Utrecht.


VN-gezant: Neutraal godsdienstonderwijs absurd (RD 27-10-2015)

Het is absurd om ouders tot een zogenaamd neutraal godsdienstonderwijs te verplichten. Dat stelde de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de godsdienstvrijheid, Heiner Bielefeldt, vrijdag in een toespraak tot de Verenigde Naties in New York.


Christenen Sri Lanka aangevallen met ijzeren staven en stokken (CIP 25-10-2015)

Christenen in het district Batticaloa in Sri Lanka hebben regelmatig te maken met vervolging. Boeddhisten op Sri Lanka zien het christendom vaak als ondermijning van de samenleving. Dorpen voorzien in het levensonderhoud van boeddhistische monniken. In hun ogen ondermijnen christenen en moslims dit systeem.


Wijsheid in de woestijn (betaal pagina Trouw 24-10-15) "

De woestijnvaders zijn ten onrechte een beetje stoffig en vergeten. Voor mij was het echt een openbaring dat in dat hele vroege christendom dit soort lui rondliepen die verhalen vertelden waar we nu nog steeds iets mee kunnen. Let wel: het gaat om leerlingen van leerlingen van Jezus. Maar wie in christelijk Nederland heeft het erover?"


Hof: 'Scientology is commercieel, niet een goed doel' (Trouw 21-10-2015)

De Scientology Kerk gedraagt zich zo commercieel dat ze niet thuishoort op de goede doelenlijst van de Belastingdienst. In tegenstelling tot veel andere kerken is ze er niet primair voor het 'algemeen nut', zo heeft het Gerechtshof Den Haag woensdag geoordeeld. Haar verkoop van dure cursussen en therapiesessies is duidelijk gericht op winst maken.


Heeft Sodom dan toch echt bestaan? (Trouw 19-10-15)

Gevonden in de woestijn van Jordanië: een 'goudmijn van antieke monumentale structuren en voorwerpen'. Dat moet een stad zijn geweest, zegt Stevens Collins, die de bouwwerken blootlegde. De archeoloog en bijbelwetenschapper denkt dat het niet zomaar een nederzetting was. Hij zou gestuit zijn op niets minder dan het bijbelse Sodom.


Indiase schrijvers staan op tegen intolerantie (Trouw 15-10-2015)

Sinds het aantreden van premier Modi zouden Hindoe-extremisten meer ruimte krijgen. Steeds meer Indiase schrijvers geven literaire onderscheidingen terug of trekken zich terug uit literaire organisaties. Dit uit protest tegen wat zij zien als groeiende intolerantie en toenemende aanvallen op de vrijheid van meningsuiting sinds het aantreden van premier Narendra Modi.


Haal eruit wat erin zit , een Bijbelse les in de damesbladen (Achter betaalloklet Trouw 14-10-2015)

Zelfontplooiing. Een theologische peiling.

De aanleiding van het boek is prachtig. Herman Paul, een altijd kritisch en bezonnen academicus van reformatorische huize, vindt zichzelf op een middag in de vakantie terug aan een tafel met damesbladen. Die leest hij met rooie oortjes, terwijl zijn vrouw vanaf de bank geamuseerd toekijkt. Het duizelt Paul door de intense claims van zelfontplooiing die op hem gedaan worden: 'Wees authentiek, blijf dicht bij jezelf, trek je eigen plan, stel jezelf kwetsbaar op, doe dingen waar jíj blij van wordt, en kom heerlijk tot jezelf op een cruise'. Het brengt hem bij de vraag: hoe diep en hoe dwingend zit deze claim van zelfontplooiing in onze cultuur? Zelfontplooiing is vanuit de christelijke traditie gezien natuurlijk een positieve opdracht (de zin 'Haal eruit wat erin zit' had behalve in die damesbladen ook zomaar in de Bijbel kunnen staan). Maar is zelfontplooiing niet te ver doorgeschoten en daardoor ironisch genoeg een dwingend keurslijf geworden, een privilege voor de happy few?


Forum voor Katholiciteit pleit voor oecumenische feestdag voor Maria (ND 6-10-2015)

Het pleidooi richt zich vooral op de protestantse kerken, want de Oosterse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk vieren het feest van de Annunciatie, de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria al, op 25 maart. Die dag wil het Forum graag omvormen tot oecumenische feestdag.


Cursus Handenmeditatie voor rust in jezelf (Zwdr. Kombinatie 2-10-2015)

Handenmeditatie is mediteren met je handen. Je doet letterlijk de vingeroefeningen van het leven. Daarna doe je een kunstzinnige opdracht over het thema die past bij de betekenis van de vinger van die dag.


Arjan Plaisier PKN: 'We beginnen gewoon opnieuw' (Trouw 1-10-2015)

"Ik vind onze eredienst soms wel erg voor ingewijden. Een taal die de incrowd nog verstaat zal best nog wel velen in vuur en geloof zetten. Maar voor een buitenstaander is het alsof je naar een Chinees schouwspel zit te kijken. Laat er iets naast komen, waardoor een 'zwevende gelovige' of een Happinez-lezer ook denkt: verrek nog aan toe, ik ben op reis geweest naar India, maar ik moet gewoon in het buurtkerkje zijn."Leven van christenen niet zeker in Duitse azc's (AD 28-09-2015)

Volgens hulpverleners ligt de kans dat christenen in azc's slachtoffer worden van geweld 'rond de 100 procent'. Behalve gevluchte christenen zijn ook vertegenwoordigers van de Koerdische minderheid van jezidi's vaak slachtoffer van geweld. Eerder doken berichten op over verkrachtingen in azc's.


Uit de kramp geloof-wetenschap (ND 23-09-2015)

Hoever reikt het gezag van de wetenschap? En wat heb je aan de Bijbel als je voor vragen vanuit de wetenschap staat? Wetenschapsjournalist René Fransen schreef een boek waarmee hij christelijke jongeren over deze vragen wil laten nadenken.


'De vrouwelijke kant van God is verbannen' (Trouw 23-09-2015)

Een groot deel van het leven van Annine van der Meer, symbooldeskundige en godsdiensthistoricus, staat in het teken van het terug vinden van de vrouwelijke kant van God. Want die is, zo vertelt ze, lang geleden ondergronds gegaan. "Het mannelijke deel van de mensheid kijkt terug op een geschiedenis met helden, heilige mannen, geleerden en goden. Zij staan in een traditie. Voor vrouwen is dat nog onduidelijk. Waar zijn de voorbeelden van godinnen en heilige vrouwen? De vrouwelijke kant van God is verbannen."

Opm. redactie:

De vrouwelijke kant van God ligt besloten in Zijn naam YHWH, die joodse heilige naam voor God bevat  androgynie: het mannelijke Jah en het vrouwelijke Havah (= Eva) zijn erin terug te vinden.

Wat vinden we in de Bijbel over Godinnenverering? :

In Jeremia 44:16 ‘Wij schenken geen gehoor aan wat u in de naam van de HEER tegen ons gezegd hebt. 17 Wij doen onze geloften gestand, wij blijven voor de koningin van de hemel wierook branden en wij blijven haar wijnoffers brengen. (…). 18 Maar sinds we ermee opgehouden zijn, hebben we gebrek aan alles en komen we om door het zwaard en de honger.’ 19 En de vrouwen zeiden: ‘Wij hebben voor de koningin van de hemel wierook gebrand, wij hebben haar wijnoffers gebracht en koeken met haar beeltenis gebakken, maar dat gebeurde natuurlijk met medeweten van onze mannen.’ 20 Jeremia zei tegen de Judeeërs, de mannen en vrouwen die hem dit antwoord gaven: (…) 22 De HEER kon jullie niet meer verdragen vanwege jullie kwalijke praktijken en gruwelijke daden. Daarom is jullie land de woestenij geworden die het nu is, een verschrikkelijke plaats waar niemand meer woont, waarvan de naam als een vloek wordt gebruikt.
1 Kon. 11:33, “Ik breng deze scheuring teweeg omdat ze mij verlaten hebben en Astarte zijn gaan vereren, de godin van de Sidoniërs, en Kemos, de god van Moab, en Milkom, de god van de Ammonieten..”Is de God uit het Oude Testament dezelfde als de God van IS ? (EO Geloven 19-09-2015)

Ten diepste komt iedere vorm van fundamentalisme op religieus gebied voort uit angst voor een boze en straffende God. Die angst die vanaf Adam al in de mensen zit en alleen door het ontvangen van de liefde van God verdreven wordt. Het is dus niet verwonderlijk dat waar deze angst het hoogst is men vormen van extremisme naar boven ziet komen. Helaas heeft het christendom ook zo haar geschiedenis.


Prepper Monique voorbereid op einde van de wereld (AD 15-09-2015)

Preppers zijn mensen die zich voorbereiden op een grote verandering in de economie, de financiële wereld, de politiek of de natuur. Zo zeggen complotdenkers dat tussen komende dinsdag en maandag 28 september een meteoriet de aarde zal raken. Zo ver gaat Monique niet, maar voorbereid op het ergste is ze wel.


'De toekomst van Scientology is grimmig' (Trouw 14-09-2015)

Dure cursussen die telkens duurder worden. Constant gebedel om forse donaties. Leden die zichzelf tienduizenden euro's diep in de schulden steken. Prominent ex-scientoloog Marty Rathbun kijkt er niet meer van op. De verhalen die uittreders van de Nederlandse Scientology Kerk donderdag en afgelopen weekend in Trouw vertelden over de organisatie, klinken hem maar al te bekend in de oren. Ze zijn de nagel aan Scientology's doodskist, zegt hij.


Indiase deelstaat wil bekering tot christendom verbieden (RD 14-09-2015)

Steeds meer Indiase deelstaten pakken christenen wettelijk aan. Als zesde op rij overweegt de staat Maharashtra om bekering tot het christendom te verbieden.


'Mindfulness bemoeilijkt onderscheiden werkelijkheid van verbeelding' (nu.nl 10-09-2015)

Mindfulness kan slecht voor het geheugen zijn, stellen onderzoekers. Proefpersonen haalden herinneringen door elkaar met inbeelding. De onderzoekers concluderen dat het vermogen om te bepalen hoe 'echt' herinneringen zijn door mindfulness af lijkt te nemen. Ze noemen dit verrassend, aangezien eerder aangetoonde effecten van mindfulness juist positief zijn.

(Opm. redactie: i.t.t. het onderzoek ligt de oorzaak niet in de versterking van het bewustzijn, maar in verminderd onderscheidingsvermogen door het niet kwalificeren en filteren van de waarnemingen)


Opnieuw waarschuwingen tegen negatieve effecten mindfulness (Boeddh. Dagblad 04-09-2015)

Mindfulness meditatie kan verontrustende bijwerkingen hebben en zou alleen mogen worden gegeven door gekwalificeerde leraren die die bijwerkingen onderkennen en hun leerlingen doorsturen naar professionele hulpverleners, zoals psychiaters. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat deelnemers aan mindfulness-trainingen werden overvallen door traumatische herinneringen die ten koste ging van hun sociale relaties. Sommigen betalen een hoge prijs voor de deelname aan de mindfulness-therapie, zeggen deskundigen.
In een artikel in de Britse krant The Guardian van vorige week waarschuwen wetenschappers tegen het lichtvaardig opzetten van deze cursussen en het toepassen en ondeskundig begeleiden van deelnemers aan deze cognitieve therapie (MBCT) die in vrijwel de hele Westerse wereld big booming is.Amersfoort locatie voor volgende The Passion (nu.nl 2-9-2015)

 

De zesde editie van The Passion zal komend jaar op 24 maart in Amersfoort worden opgevoerd. De moderne uitvoering van het lijdensverhaal van Jezus landt daarmee in de provincie Utrecht.


Yoga in het park (AD 17-08-15) In het Kralingse Bos in Rotterdam struikel je op zondagmorgen over de yogamatjes in het park. Tientallen yogaklasjes liggen in allerijl klaar om op het gras rek- en strekoefeningen uit te voeren. Goed voorbeeld doet volgen, dus sluit Dordrecht zich nu ook aan bij de trend die oorspronkelijk uit het hippe New York is overgewaaid.


Gevaarlijk charismagisch christendom (habakuk.nu 13-8-2015)

God is vrij in wat Hij geeft en doet. Je kan niets afdwingen of forceren, dat is magie. In deze tijd is dat een groot gevaar. Het charismagisch christendom wint terrein. Nee, ik bedoel niet charismatisch, ik bedoel charismagisch. Dat betekent dat je door menselijke activiteit God tot activiteit probeert de bewegen. Het Ik wordt de belangrijkste factor die God in beweging moet brengen. Dat noem ik: Gods Naam ijdel gebruiken. Je probeer iets af te dwingen van God, en vaak verhult zich dat in ultravroomheid. Je gelooft meer dan God gelooft. En het maakt niet uit of het in Lourdes gebeurt of bij een gebedsgenezer, maar dit is gewoon heidendom. Het is leugenachtig. Want wij blijven mensen, Hij is God.'Dirk Kuijt hekelt mensen die het geloof misbruiken (CIP 16-08-2015)

Het frustreert hem dat tegenwoordig veel mensen het geloof gebruiken om een reden te vinden voor oorlog.Kuijt laat weten dat hij wekelijks de Bijbel leest. Ook bidt en dankt hij voor het eten. "Het geloof is voor mij een mooi houvast als het goed gaat en ook als het minder gaat."


Overheid doet te weinig tegen sekten (Trouw 7-8-2015)

De overheid en het Nederlandse rechtssysteem zijn onvoldoende uitgerust om uitwassen van nieuwe religieuze bewegingen - oftewel sekten - aan te pakken. Dat zegt Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Sinds ik in 2005 hoogleraar recht en religie werd, heb ik tientallen telefoontjes gehad van bezorgde ouders die zeiden: 'Help me, mijn kind is ontvoerd!' Maar ik kan niks voor ze doen. Er is geen instantie waar deze mensen terechtkunnen."


Van Gogh wilde Jezus zijn (Trouw 27-7-15)

Van de 'De aardappeleters' tot en met 'Zonnebloemen', wie goed kijkt haalt er zo Van Goghs godsdienstige gedrevenheid uit. 'Van Gogh brak niet met het christelijk geloof, zoals vaak wordt beweerd.'Satanisch standbeeld onthuld in Detroit (NOS 26-7-2015) 

Honderden satanisten kwamen af op de uitnodiging in de meest uitgesproken outfits, onder het motto 'Gelijke monniken, gelijke kappen'. Als christelijke organisaties hun religie mogen etaleren, dan mogen andersgelovigen dat ook, zeggen ze.
De bedoeling is dat het beeld binnenkort wordt verplaatst naar de staat Arkansas, waar het naast een christelijke sculptuur moet komen te staan: een beeld van Mozes' tien geboden.


"Diep van binnen wist ik dat het fout was" (CIP 20-7-2015)

"Door andere vormen van genezing leidde ik iedereen weg bij Jezus," vertelt Liz. In het verleden was ze reiki-meester. Ze werd aan het denken gezet toen ze via YouTube in aanraking kwam met christenen die op straat bidden voor zieken.


Man of vrouw? De genderbender is het allebei, en geen van beide (NRCQ 19-07-2015)

Door de coming out van Caitlyn Jenner – voorheen bekend als Bruce Jenner – werd het onderwerp ‘gender’ begin juni in één klap op de kaart gezet. Miley Cyrus noemt zich genderfluïde. In modeshows lopen mannen in vrouwenkleren en in Londen opende een warenhuis een genderloze afdeling. De genderbenders breken door, ook commercieel gezien.

(Opm. redactie: androgynie is een speerpunt in het new age programma, dit is voor hen dus een nieuwe stap vooruit.)


Ayahuasca: het nieuwe trippen (Trouw 5-7-2015)

Hoewel een deel van mijn vrienden zich er hartstochtelijk tegen verzet en er cynische grappen over maakt, kunnen ook zij er niet omheen: veel van onze leeftijdgenoten zijn op zoek naar persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Vrienden doen ineens aan yoga, maken alleen een bedevaartreis of volgen een cursus mindfullness. Maar sommigen voeren die zoektocht nog een stap verder. Zij gebruiken ayahuasca - spreek uit: ajahoewaska - een natuurlijk, hallucinerend tripmiddel uit Zuid-Amerika dat je persoonlijke inzichten verschaft en steeds populairder wordt in Nederland.


Facebooks feest der herkenning is vooral creepy (NRCQ 5-7-2015)
 

Ook de Alziende kan wel wat hulp gebruiken. Daarom gebruiken wereldwijd meer dan dertig kerken automatische gezichtsherkenning, om met camera’s te controleren welke gemeenteleden de dienst bezoeken en welke gemeenteleden liever uitslapen op zondag. Deze cijfers komen van Face Six, een Amerikaans-Israëlisch bedrijf dat software voor gezichtherkenning maakt. Hun product wordt onder meer gebruikt door opsporingsdiensten, in casino’s en op vliegvelden. En in kerken, blijkbaar. De baas van Face Six wil niet zeggen welke kerken de Churchix-software gebruiken – dat ligt qua privacy gevoelig.


Eerste dag van de yoga groot succes in India (nu.nl 21-6-2015)

De eerste internationale dag van de yoga is zondag met name in India een groot succes geworden. Onder leiding van premier Narendra Modi deden zo'n 37.000 Indiërs mee aan een 35 minuten durende sessie op de Rajpath, de grote boulevard in de hoofdstad New Delhi.
Premier Modi zorgde er vorig jaar voor dat de Verenigde Naties 21 juni uitriepen tot internationale dag van de yoga. De regeringsleider is een groot voorstander van het hindoeïstische gebruik. Hij benoemde onder meer een minister voor Yoga en Traditionele Medicijnen.
De dag van de yoga werd niet door iedere Indiër toegejuicht. Tegenstanders verwijten Modi dat hij minderheden in het land het hindoeïsme op deze manier oplegt.

Opm. webredacteur: Narendra Modi? Was dat niet een leidinggevende van een partij die raids tegen christenen en moslims uitvoerde?


Yoga is onverenigbaar met christendom (Trouw 17-6-2015)

Iedere ochtend de zonnegroet, cobra of een gebroken kaars? Dat kun je als christen beter achterwege laten, vindt de Grieks Orthodoxe Kerk. In een verklaring stelt de Heilige Synode, de hoogste autoriteit binnen die kerk, dat yoga onverenigbaar is met het christelijk geloof. Yoga is namelijk geen lichamelijke oefening, zo luidt de verklaring, maar een essentieel onderdeel van het hindoeïsme.

'Als je gelooft in de God van de Bijbel en yoga gaat beoefenen, dan zal je geloof daaronder gaan lijden', schrijft Jan van Dijl, secretaris van de christelijke Stichting Sense. 'Je gaat de gemeenschap met God verliezen en een ander soort vrede voelen. Je zoekt niet meer naar de God die buiten je is, maar naar het goddelijke in jezelf, je krijgt een ander godsbeeld.


Een groene oproep aan kerken en kerkleiders (ND 18-06-2015)

Tegelijk met de encycliek van paus Franciscus, verschijnt vandaag onderstaande oproep aan kerken en kerkleiders, ondertekend door ruim veertig christenen die werkzaam zijn in de natuurwereld.
Het jaar 2015 is een bijzonder jaar. Paus Franciscus publiceert vandaag een encycliek over geloof en ecologie. En aan het einde van dit jaar is er een belangrijke klimaatconferentie in Parijs. Geloof en de urgentie om goed voor deze aarde te zorgen kwamen nog nooit zo dicht bij elkaar als in dit jaar.


Paus Franciscus is nu ook een klimaatactivist (Trouw 16-6-2015)

De mensheid stevent af op een 'destructie van ongekende omvang'. Die dreiging kan alleen worden afgewend als we veel zorgvuldiger met de aarde omgaan, waarschuwt paus Franciscus in zijn eerste zelfgeschreven encycliek. Hij hoopt op een 'mondiale autoriteit' die overheden in toom kan houden.

In het 192 pagina's tellende document, 'Laudatio Sii' genaamd, laat hij geen onduidelijkheid bestaan over de oorzaak van klimaatverandering. Die oorzaak, schrijft hij, dat zijn we zelf.Al lang werkloos? UWV leidt u op tot helderziende (EW 12-06-2015)

De kosten per cursus zijn bijna 1.000 euro per persoon. Cursisten leren daarvoor onder meer tarotkaarten en engelenkaarten leggen. De stichting meldt ook op de website dat de cursus 'in bepaalde gevallen' door het UWV wordt vergoed. Cursisten gaan ook een weekend naar de Ardennen voor 'reïncarnatiesessies'.


Verkeerde cd's en boeken gooide ik het huis uit (CIP 8-6-2015)

Dat je intrinsiek slecht ben, zegt alleen de Bijbel. “Ik dacht: ‘Ja dit is gewoon waar!’. Als je in de geschiedenis kijkt blijken mensen steeds dezelfde fouten te herhalen en slagen we er nooit in om het kwaad uit de wereld te halen.


'Misbruik bij boeddhisten in Nederland' (Trouw 24-5-2015)

Boeddhistische monniken en leraren misbruikten de afgelopen decennia in Nederland leerlingen. In enkele gevallen waren de slachtoffers minderjarig. Dat meldt de NOS. De omroep sprak met meerdere slachtoffers. De afgelopen maanden sprak de NOS, in samenwerking met boeddhisme-kenner Rob Hogendoorn, onder meer met drie slachtoffers van een Thaise monnik die na zijn komst naar Nederland in de jaren zeventig zeker twintig jaar lang jonge mannen misbruikte of pogingen daartoe deed.


Ga toch weg met je mindfulness (NRC 30-05-2015) 

De moderne mens wroet liever niet in zijn problemen en laat de negatieve emoties voor wat ze zijn: voel het, ervaar het, en blaas het weg. En het resultaat van deze berusting mag er zijn: instant geluk, een positievere kijk op het leven en minder stress. Recent onderzoek wijst zelfs uit dat mindfulness net zo effectief kan zijn als antidepressiva. Maar daarmee is de methode gelijk ook slechts symptoombestrijding. De klachten kunnen dus op korte termijn wel verdwijnen, de wond ettert van binnen gewoon door. Bovendien zit er een raar taboe op ongeluk. Wie niet te allen tijde helemaal in balans is, zal wel ziek zijn. Onze geluksmaatschappij laat weinig ruimte voor de wispelturigheid van lichaam en geest. Wie zijn emoties de vrije loop laat, wordt bestempeld als labiel en wie boos is als hysterisch. Terwijl het juist zo gezond is om al die opgekropte emotie eruit te gooien.


De duistere kanten van meditatie en mindfulness (Welingelichte Kr. 23-05-15)

Meditatie en mindfulness, over de effecten ervan zijn de meningen nog altijd verdeeld. Uit een onlangs verschenen onderzoek bleek dat mindfulnesstherapie even goed helpt tegen depressie als pillen, maar andere wetenschappers beweren nu dat de behandeling ook negatieve effecten heeft.


Meditation, can it actually be bad for you?  (Independant 21-05-2015)

If it's so powerful, might meditation also do harm to sensitive souls? Researching a mass murder, Dr Miguel Farias discovered that, far from bringing inner peace, it can leave devotees in pieces.


Zeven mythes rondom meditatie (Coert Visser 23-05-15)

Een ander, wat toegankelijker artikel, is van de hand van Catherine Wikhol: Seven common myths about meditation. Zij beschrijft de volgende 7 mythes over meditatie


Voetballer gedoopt: "Mooi om met de Heer te leven" (CIP 19-5-2015)

De bekende Braziliaanse voetballer David Luiz heeft zich afgelopen vrijdag laten dopen. "Hoe geweldig is het om voor U te leven, Heer," schreef hij op het sociale medium Instagram. "Dank voor zoveel liefde en dat U voor mij zorgt! Mijn leven is van U en ik ben Uw dienaar! U staat centraal in mijn keuzes! Ik hou van mijn God! Amen," aldus David Luiz.Viola Holt: Ik kan mensen en dieren op afstand genezen (A.D. 14-5-2015)